Dakar 2014: Stanovnik po maratonski etapi zasedel 59. mesto


Drugi del prve maratonske preizkušnje postregel s 563 kilometrov dolgo etapo in 353-kilometrsko hitrostno preizkušnjo. Stanovnik drugo polovico maratonske etape končal na 59. mestu, na lestvici skupnih rezultatov zaseda 47. mesto. Coma in Despres igrala igro mačke z mišjo, na koncu prva etapna zmaga Pedreru Garcii (Sherco) pred Lopezom in Como (oba KTM). Despres zaključil šele na 16. mestu. 


Po včerajšnji etapi, ki so jo mnogi tekmovalci opisali kot eno najtežjih najbolj spektakularnih v zgodovini relija Dakar, je četrti dan sledila še druga polovica tako imenovane maratonske etape. Motoristi so namreč noč preživeli ločeno od ostale dirkaške karavane in s tem tudi brez rezervnih delov, novih gum in podpore ekipe z mehanikom. Prav tako jim ni bilo prizaneseno z nadmorsko višino z najvišjim predelom etape preko tri tisoč metrov nad morjem in z izredno težko navigacijo. Med drugimi se je navigacijsko napako storil vodilni Joan Barreda Bort in z današnjim šestim mestom komaj obdržal skupno vodstvo.

Miran Stanovnik: »Kot kaže, je organizator želel že v prvem delu relija narediti nekaj selekcije. Ker je pred kratkim padal dež, so bile zabrisane vse sledi, dirkačem pred sabo pa tudi nisi smel verjeti, saj so navigacijske napake delali tudi najboljši.« Četrto etapo je zaključil na 59. mestu, v skupnem seštevku pa zdaj zaseda 47. mesto.


Prve tri četrtine hitrostne preizkušnje sta največja rivala in bivša moštvena kolega, Marc Coma (KTM) in Cyril Despres (Yamaha), neprestano vozila v razmaku dveh do treh minut, v zadnjem delu pa se je jezdecu modre Yamahe zlomil nosilec sledilne naprave in poškodoval električno napeljavo. Trmasti Francoz, ki je kariero začel kot mehanik, je motor po štiridesetih minutah spravil v pogon in se uspel prebiti do šestnajstega mesta. Zmaga je šla v roke Pedreru Garcii z dirkalnikom znamke Sherco, pol oziroma tri minute za njim pa sta končala Lopez in Coma (oba na KTM-ih).

Peti dan bodo dirkači primorani prevoziti 527 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo med Chilecitom in Tucumanom, čemur bo sledilo še 154 kilometrov transferja.

foto: Andrej Brumat


*** Sledi Miranu Stanovniku na svetovnem spletu! ***


Video dneva - 4. etapa:


US - Stage 4 - Car/Bike - Stage Summary - (San... by Dakar

US - Stage 4 - Top Moment - (San Juan > Chilecito) by Dakar