Dakar 2014: Stanovnik na prvi višinski etapi dosegel 29. mesto


Današnja hitrostna preizkušnja za 14 kilometrov daljša od včerajšnje, skupno so motoristi prevozili 665 kilometrov in se povzpeli nad štiri tisoč metrov nad morjem. Stanovnik po včerajšnji nezgodi z vodo v motorju danes zasedel zelo dobro 29. mesto. Prva štiri mesta zasedli vozniki štirih različnih znamk: Barreda, Despres, Coma in Duclos.

  
Na tretji etapi relija Dakar 2014 so udeleženci prvič okusili napore zaradi visoke nadmorske višine, saj jih je 665-kilometrska pot vodila do višine preko štirih tisočakov. Miran Stanovnik je komentiral, da je so bili zadnji kilometri vzpona izjemno zahtevni: »Ne morem verjeti, kam so nas poslali. Večkrat sem mislil, da imam motor v drugi prestavi, čeprav je bil v prvi. Zaradi nadmorske višine je agregat izgubil vsaj petnajst do dvajset odstotkov moči, zato so danes trpele predvsem sklopke, poleg tega pa višina občutno vpliva tudi na nas, voznike. Na koncu smo se vzpenjali po tri kilometre dolgem klancu, podobnem tistemu na planiški velikanki. Ko si naredil napako, si bil takoj močno zadihan in brez moči. Mislim, da bo ta vzpon danes zaustavil kar nekaj voznikov.« Stanovnik je današnjo etapo končal na 29. mestu.


Na vrhu razreda motociklistov postaja iz etape v etapo bolj vroče: danes je najhitrejši čas na hitrostni preizkušnji znova odpeljal Španec Joan Barreda Bort na Hondi; štiri minute in enainštirideset sekund počasnejši je bil Francoz Cyril Despres (Yamaha), s skoraj sedmimi minutami zaostanka za vodilnim sonarodnjakom pa se je na tretje mesto uvrstil Marc Coma s KTM-om. Za še večjo pestrost proizvajalcev motociklov na vrhu je poskrbel še en Francoz, Alain Duclos s Shercom. Napovedi o tesnem boju različnih znamk se kot kaže uresničujejo.

Naporov tretjega dne pa še ni konec, saj bodo danes dirkači morali sami poskrbeti za vozni park. Mehaniki bodo na voljo šele po koncu jutrišnje 563-kilometrske etape s ciljem v Chilecitu.

Video dneva - 3. etapa:

US - Stage 3 - Car/Bike - Stage Summary - (San... by Dakar
US - Stage 3 - Top Moment - (San Rafael > San... by Dakar  

*** Sledi Miranu Stanovniku na svetovnem spletu! ***