Dakar 2014: Drugi del pete etape odpovedan, Stanovnik odličen dvanajsti

Zaradi izčrpanosti tekmovalcev in pomanjkanja helikopterjev drugi del hitrostne preizkušnje na peti etapi odpovedan. Stanovnik s hitro vožnjo in precizno navigacijo do najboljše uvrstitve letos. Coma prevzel vodstvo, Despres in Barreda razočarana. Goncalvesu zgorel dirkalnik.


Po končani maratonski etapi je bila na sporedu najdaljša etapa relija z napovedano skupno dolžino kar 911 kilometrov. A po končanem dramatičnem prvem delu hitrostne preizkušnje se je organizator iz varnostnih razlogov odločil motoriste prikrajšati za drugi del in jih usmeril na 250-kilometrsko pot do tabora. Miran Stanovnik se je s terena javil preko satelitskega telefona: »Že od začetka je etapa pokazala ogromno nevarnosti, prahu in zahtevnih navigacijskih trikov. Kdor danes ni vozil natančno po potni knjigi in uporabljal GPS-a, je imel zagotovo težave. Ker je v prvem delu ostalo večje število dehidriranih tekmovalcev, je za drugi del zmanjkalo helikopterjev z medicinsko pomočjo.«

Po njegovih besedah so vročina, nadmorska višina in tempo dirke zdelali vse dirkače, tudi tiste vrhunske iz tovarniških ekip. A naporov se ne boji: »Prepričan sem, da se v težkih razmerah dobro znajdem, zato me jutrišnji dan ne skrbi. Zaradi skrajšane etape bo danes zvečer več časa za delo s fizioterapevtom Matejem in jutri gremo dalje. Sicer pa po današnjem dnevu lahko trdim, da tako težke dirke še nisem vozil,« je komentiral Stanovnik, ki je današnji dan zaključil na dvanajstem mestu in se v skupnem seštevku povzpel na 29. mesto.

Prva tri mesta je zasedla trojica dirkačev na KTM-ih – Marc Coma, Jordi Viladoms in Kuba Przygonski. Razočaranje dneva sta doživela Joan Barreda Bort s Hondo na trinajstem mestu in Cyril Despres (Yamaha, 33. mesto). Mladi in hitri Barreda je naredil navigacijsko napako, Despres pa se je spet ukvarjal s tehničnimi težavami.

To pomeni precejšnje spremembe na vrhu: zdaj vodi Coma pred Barredo in Lopezom. Peti dan je izločil še enega od možnih kandidatov za zmago: Paulu Goncalvesu, svetovnemu reli prvaku v 2013, je zgorela Honda.

Jutri je na sporedu zadnja etapa pred težko pričakovanim dnevom počitka. Pot med Tucumanom in Salto bo dolga 464 kilometrov s spet peklensko dolgimi štiristo kilometri hitrostne preizkušnje.

foto: Maindru, Andrej Brumat

Video dneva - 5.etapa:


*** Sledi Miranu Stanovniku na svetovnem spletu! ***