Dakar 2014: Po polovici dirke Stanovnik zaseda 28. mesto


464-kilometrska preizkušnja prinesla navigacijsko nezahtevno in nevarno preizkušnjo. Po odličnem štartu in zadrževanju v prvi dvajseterici Stanovnik na koncu zasedel 34. mesto. Duclos zabeležil drugo etapno zmago pred Como in Metgejem; odstop Lopeza.


Organizator 36. izvedbe relija Dakar je dirkačem pred dnevom počitka naložil še eno izmed zahtevnih etap. Ta tokrat ni vsebovala puščavskih sipin, temveč kamnit teren, poln suhih rečnih strug in hitrih makadamskih cest. Vodilni v prvem delu etape, Marc Coma na KTM-u, je do prve kontrolne točke vozil s povprečno hitrostjo 95 kilometrov na uro!

Prvo polovico dirke je edini od štirih Slovencev uspešno prevozil le Miran Stanovnik. Tako moštveni kolega Simon Marčič kot avtomobilska posadka Novak-Leskovec so namreč odstopili. Stanovnik je danes začel zelo dobro in se do polovice 400-kilometrske hitrostne preizkušnje zadrževal v dvajseterici, nato pa zaradi nevarnih razmer spustil tempo in v cilj pripeljal kot štiriintrideseti najhitrejši. »Etapa pred dnevom počitka se je začela kot zelo lepa reli etapa. Lepa je bila tudi v zadnjem delu, a s prepadi ob progi tudi zelo nevarna in tako rekoč brez navigacije. V takih razmerah ne tvegam, ampak hočem predvsem dan končati v enem kosu. To mi je tudi uspelo in moram reči, da sem z razpletom dogodkov ta teden zelo zadovoljen,« je v taboru dobro razpoložen Stanovnik. Jutrišnji dan, katerega namesto 'dan počitka' rajši imenuje 'dan brez dirkanja', bo izkoristil za pripravo opreme, pregled motocikla in seveda za počitek. V skupnem seštevku na polovici dirke zaseda 28. mesto.


Med motoristi je danes vse kazalo na vnovično zmago Come, ki pa je na koncu moral priznati premoč Alainu Duclosu. Ta je Shercu pripeljal drugo etapno zmago, pestrost na vrhu pa je dopolnil Michael Metge z Yamaho pred četrto- in petouvrščenima Joanom Barredo Bortom (Honda) in Cyrilom Desprejem (Yamaha).

Po šestih etapah si v razredu motoristov sledijo Coma, Barreda Bort, Duclos, Viladoms in Israel Esquerre. Despres zaseda komaj 11. mesto z dvema urama in pol zaostanka za Como, današnji dan pa je izločil še enega izmed favoritov – Chaleco Lopez (KTM) je po padcu zaključil z letošnjim Dakarjem.

Jutri, 11. januarja, dirkače po šestih ekstremno napornih etapah čaka dan počitka, ki ga bodo izkoristili za krpanje ran na telesih in tehniki, v nedeljo pa je na sporedu 782-kilometrski izlet v neznane višave Bolivije.

Video dneva - 6. etapa:

US - Stage 6 - Car/Bike - Stage Summary... by Dakar


US - Stage 6 - Top Moment - (Tucumán > Salta) by Dakar

/////
Še sporočilo, ki ga je Miran Stanovnik kmalu po prihodu v cilj šeste etape preko mobilnega telefona namenil svojim navijačem:

Dragi vsi.
Jutri je zasluženi dan brez dirke.
Ne bomo počivali ker imamo veliko dela saj ta teden ni bilo časa za nič razen za dirkanje.
Selekcija je huda!
Mene v dirki držijo tudi Vaše stisnjene pesti in dobre źelje....HVALA VSEM ZA PODPORO!
Se bom trudil še naprej!
Vaš Miran


*** Sledi Miranu Stanovniku na svetovnem spletu! ***