Stanovnik kratko in vročo preizkušnjo končal na 57. mestu






Današnja prva etapa dakarskega relija iz Lime v Pisco je postregla z, kot je povedal Stanovnik, razmeroma dolgočasnim transferjem in zelo kratko, le 13 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo. Miran je takoj po prihodu v cilj, še preden je izvedel rezultate, povedal, da je najbolj vesel že tega, da po vseh zapletih sploh dirka in da pričakuje uvrstitev okrog 60. mesta, saj se na tako kratki preizkušnji vedno izkažejo tisti bolj hitri in drzni tekmovalci. In res – trenutni pogled na lestvico neuradnih rezultatov na organizatorjevi spletni strani kaže, da je Puščavski Lisjak s časom 9 minut in 21 sekund končal na 57. mestu.


»Prva etapa je za mano in v največje veselje mi je to, da sem dirkal s svojo opremo, svojo čelado,« je dobro razpoložen povedal Stanovnik. »Tistih 250 kilometrov je bilo precej dolgočasnih, potem pa je sledila, sicer le 13 kilometrov dolga, ampak čisto ta prava Abu Dabijevska preizkušnja z res visokimi temperaturami in z nekaj nevarnimi skoki, tako da mislim da danes ni noben preveč tvegal. Več ali manj vsi mislimo na jutrišnjo etapo.«

Na vprašanje, koliko skrbi mu je povzročilo čakanje na izgubljeno letalsko prtljago, ki jo je dobil šele v noči pred dirko, je odgovoril: »Nisem se preveč vznemirjal, saj sem imel pripravljen plan B. Sposodil bi si opremo od kolega Gaborja Saghmeistra, čeprav je tri konfekcijske številke večja. Bolj me moti, da se zaradi čakanja nisem mogel naspati, saj sem opremo dobil ob drugi uri zjutraj. Ampak tudi to je Dakar, vse se lahko zgodi.«



Prvi rezultati kažejo, da je bil najhitrejši Čilenec Lopez Contardo na KTM-u (prejšnja leta je bil zelo hiter z Aprilio) pred Verhovenom (Nizozemska, Yamaha) in še enim Čilencem, Quintanillom na Hondi. Favorit in lanskoletni zmagovalec Despres je končal na petem mestu s 13-sekundnim zaostankom za Lopezom.

Jutrišnja 327-kilometrska etapa s štartom in ciljem v Piscu bo vsebovala kar 242 kilometrov hitrostne preizkušnje.

Končana 1. etapa Mirana Stanovnika pomeni, da bo njegov prvi sponzor daroval sredstva v dobrodelne namene za Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom in fundaciji Anina Zvezdica. Preostalo je še trinajst etap!