Stanovnik v puščavi napredoval na 42. mesto



Po začetnem prologu z le 13-kilometri dirkanja je drugi dan udeležence Dakarja pričakala prava puščavska etapa s štartom in ciljem v mestu Pisco. Kot je dejal edini Slovenec na dirki, Miran Stanovnik, je 242 kilometrov hitrostne preizkušnje postreglo z nekaj zahtevnejšemi navigacijskimi ovirami, s katerimi pa osebno ni imel težav.

»Druga etapa je bila že prava dakarska, sicer malo krajša kot normalno, ampak bilo je kar nekaj priložnosti za padce in kar nekaj dirkačev se je danes poškodovalo. Poleg zahrbtnih  sipinskih in navigacijskih ovir je pogoje oteževala zelo visoka temperatura. Sam sem se najbolj posvetil navigaciji, da se po dolgem dirkaškem premoru spet spoprijateljim z relijem. Rezultat potem pride sam od sebe,« je bil z doseženim 42. mestom zadovoljen Stanovnik. Povedal je tudi, da je navdušen nad delovanjem novega tovarniškega vzmetenja na njegovem KTM-u, ki lepše reagira na spremembe v podlagi, zlasti pri sestopih z navpičnih sipin.

Na vprašanje, kako kaže z varčevalnimi ukrepi kar se tiče menjav gum, pa je odgovoril: »Za jutri jih še ne bomo menjali, torej bom z enim kompletom vozil tri dni. Dokler so etape sipinske, kjer se guma zelo malo izrablja, ne bomo zapravljali po nepotrebnem. Vsak dan pa menjamo olje in oljni filter ter vse, kar je potrebno za dobro delovanje motorja in varno dirkanje.«




Med motoristi je bil danes najhitrejši Španec Joan Barreda Bort s Husqvarno, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku po dveh etapah. Cyril Despres (KTM) je bil v skupini zelo hitrih dirkačev, ki je naredila navigacijsko napako in je danes končal šele na 12. mestu, skupno pa je trenutno peti.

Jutri karavana krene naprej proti jugu. Hitrostna preizkušnja bo za kilometer daljša od današnje, 243 kilometrov, nato pa dirkače do cilja etape loči še okroglih sto kilometrov povezave.

Z dokončano drugo etapo je Miran Stanovnik v sodelovanju s podjetjem Akrapovič zbral še nekaj sredstev za pomoči potrebnim. Še dvanajst etap!