Dakar 2015, 10. etapa: 4.970 metrov, minus enajst stopinj in 31. mesto za Stanovnika

14. januar 2015 – Dakar 2015 – 10. etapa: Calama - Cachi (891 km)

Motoristi so se iz vetrovne Calame preko Andov vrnili v Argentino in vstopili v prvi del maratonske etape. Na sporedu je bilo kar 891 kilometrov, do tega večina na visoki nadmorski višini in pri ledenih temperaturah. Puščavski lisjak Stanovnik se je z višino spopadel v svojem ritmu in končal na 31. mestu. V skupni razvrstitvi je sedemindvajseti. Prva tri mesta so danes zasedli Barreda, Coma in Quantanilla. Coma ostaja v vodstvu.

Motoristi si še niso dobro oskrbeli ran z bolivijske maratonske etape, že je na sporedu nova. Hitrostna preizkušnja se je pričela na nadmorski višini 3.600 metrov, nakar je pot dirkače vodila preko prelaza na 4.970 metrih nadmorske višine. »Na planoti smo vozili pri minus enajst stopinjah Celzija. Prsti na rokah skoraj zmrznejo, celo telo je trdo. V takih razmerah je zelo težko ostati zbran,« je razmere v Andih komentiral Miran Stanovnik. »Poleg tega smo za današnjo etapo dobili zelo slabo pripravljeno potno knjigo (»roadbook«). Več nevarnosti sploh ni bilo označenih. Nekdo je slabo opravil svoje delo,« je še dejal.

Cilj današnje etape je za dirkače na motociklih in štirikolesnikih ločen od preostale karavane in tako so fantje (in dekle!) znova prepuščeni lastni iznajdljivosti. Kot je dejal Puščavski lisjak, bodo prenočili kar na tleh opuščene telovadnice: »Dobili smo le tanke odeje. Ne bo nam prav toplo.« Dirko je petdesetletnik nadaljeval v svojem tempu in dan zaključil na 31. mestu, s čemer se je v skupnem seštevku uvrstil na 27. mesto. Če Puščavskemu lisjaku uspe s tem mestom priti do cilja, bo uvrščen eno mesto slabše kot na lanskoletnem Dakarju.

Borbeni Joan Barreda Bort iz tovarniške ekipe Honda HRC kljub velikemu zaostanku zaradi zlomljenega krmila in tehnične okvare na prvi maratonski etapi ni odnehal. Nasprotno, na današnji etapi je privozil svojo tretjo letošnjo etapno zmago in za seboj pustil Marca Como, Rubena Fario, Tobyja Pricea (vsi KTM) in moštvenega kolego Paola Goncalvesa. Slednji v skupnem seštevku za vodilnim Marcom Como zaostaja več kot sedem minut in pol, na tretje mesto uvrščen Pablo Quantanilla pa za štirikratnim zmagovalcem Dakarja zaostaja debele pol ure.

Vodilni v skupnem seštevku, Marc Coma, je o današnji etapi in letošnji dirki povedal naslednje: »Pomembno je ohraniti zbranost. Dakar je bil resnično zahteven, a kljub boju z vsemi mogočimi situacijami in pogostemu trpljenju med dirkanjem še vedno uživam. To je tisto, kar daje tej dirki čar. Sooči te z omejitvami in ko misliš, da ne zmoreš več, se z njimi spopadeš in greš naprej. Današnja etapa je bila zelo zahtevna, ni bilo lahko držati visokega tempa. Sprva smo imeli težave zaradi nadmorske višine, nato pa je sledil zelo tehničen odsek. Poizkusil sem vzdržati enakomeren tempo preko cele hitrostne preizkušnje.«

V dopoldanskem času je na poti proti štartu hitrostne preizkušnje svoj prvi Dakar neslavno zaključil Matthias Walkner. Mladega Avstrijca sta zdelala včerajšnja dehidracija in vzpenjanje na Ande, zaradi česar se je na transferju večkrat ustavil in bruhal. Pred odstopom je zasedal 19. mesto, po nepričakovani zmagi v tretji etapi pa je zasedal celo neverjetno tretje mesto.

A glede na rezultate in zaostanke vseeno ne moramo napovedati končnega rezultata, saj dirkače do cilja v Buenos Airesu ločijo še tri etape; od tega predzadnja s kar 1.024 kilometri.

Video: 10. etapa

Stage 10 - Car/Bike - Stage Summary - (Calama... by Dakar