Stanovnik opravil tehnični pregled in uradno zapeljal na Dakar 2014


Miran Stanovnik je z razvojem dogodkov pred začetkom relija Dakar 2014 kljub le manj kot dvema dnevoma časa (iz Slovenije je odletel 2. januarja zvečer) zelo zadovoljen. »Prtljaga me je pravočasno čakala na letališču, prav tako sem tehnični pregled KTM-a 450 Rally ter ves »papirnati Dakar« opravil brez zapletov. Za lažjo predstavo naj povem, da je slovenska novinarska ekipa za prijavo in tehnični pregled avtomobila porabila kar osem ur. Papirjev je toliko, kot bi hotel kupiti zemljo v Argentini, ne le dirkati čez,« se je dan pred štartom pošalil Stanovnik.


Njegov dirkalnik je pot preko Atlantika preživel brez težav, kar pa ni pravilo. Moštvenemu kolegu iz Madžarske, Dešiju Janošu, je namreč dan pred štartom odpovedala elektronika; morda zaradi nepravilne priprave na pot ali skladiščenja.

V Rosariu so prostor za tako imenovani parc ferme (parkirišče za dirkalnike) pripravili v centru mesta ob reki, kjer se je otvoritvene slovesnosti po besedah lokalnih oblasti udeležilo neverjetnih milijon gledalcev. »Vzdušje med tekmovalci je kljub visokim pričakovanjem najboljših ekip zelo sproščeno in prijateljsko. Največja tekmeca, Marc Coma in Cyril Despres, sta si pred množico obiskovalcev prijateljsko segla v roke. A takoj po odprtju štartne rampe bo vse drugače,« je dejal Stanovnik.


Prva etapa bo motoriste, avtomobiliste in voznike kamionov vodila od Rosaria do San Luisa; sestavljena bo iz 180 kilometrske časovne preizkušnje in 629 kilometri transferja.

foto: Maindru, Andrej Brumat