Dakar 2014: Stanovnik na hitri etapi zasedel 48. mesto


Dirkači že prvi dan prevozili 809 kilometrov, od tega so jim na 180 kilometrih merili čas. Miran Stanovnik začel na 48. mestu. Na vrhu vozniki štirih različnih znamk: Barreda s Hondo, Coma na KTM-u, Despres na Yamahi in Duclos s Shercom. 


Prva hitrostna preizkušnja med Rosariom in San Luisem je postregla s traso, ki je bila po besedah Mirana Stanovnika še najbolj podobna tistim za avtomobilsko svetovno reli prvenstvo WRC. »Vseh 180 kilometrov smo pospeševali in grobo zavirali, videl sem tudi nekaj voznikov, ki so prepozno zagrabili zavore. Upoštevajoč dejstvo, da to ni moj domač teren in da se dobro zavedam še zelo oddaljenega cilja, sem z vožnjo zelo zadovoljen,« je v San Luisu prvi dan Dakarja 2014 komentiral Stanovnik in dodal, da se je uštel edino pri dolivanju goriva. »Ker nisem točno vedel, kakšna bo poraba goriva z novim uplinjačem, sem ga rajši nalil malo več. Zato je bil motor v prvem delu preizkušnje na zadnjem delu pretežak. Deloma je težavo reševalo odlično delujoče vzmetenje,« pravi Stanovnik, katerega KTM 450 Rally je letos postavljen na tovarniško vzmetenje.


Med motoristi je bil sicer danes najhitrejši Joan Barreda Bort, tridesetletni Španec, ki je na Dakarju prvič nastopil leta 2011 in zaključil z odstopom v tretji etapi, nato pa v sledečih dveh letih nanizal eno oziroma štirih etapne zmage. Kot član Hondine ekipe je vsekakor favorit za uvrstitev na stopničke. Drugo mesto je pripadlo izkušenemu Marcu Comi (KTM), ki je za spletno stran www.dakar.com po prihodu v cilj izjavil, da je začel zadržano in previdno. Tretji najhitrejši čas (z minuto in štiridesetimi sekundami zaostanka za Barredom) je privozil Cyril Despres (Yamaha), četrto mesto v prvi etapi pa je presenetljivo pripadlo Alainu Duclosu na motociklu znamke Sherco. Drugi Slovenec na motorju, Simon Marčič, je svojo prvo dakarsko etapo zaključil na 85. mestu. V razredu avtomobilistov je zmagal portugalski dvojec Sousa-Ramalho v kitajskem avtomobilu Haval.

Jutri bodo motoristi prvič zapeljali na traso ločeni od avtomobilistov. Čaka jih 724-kilometrska etapa do San Rafaela, na kateri bo specialna preizkušnja dolga 359 kilometrov.

foto: Maindru, Andrej Brumat

Video - povzetek dneva - 1. etapa

US - Stage 1 - Car/Bike - Stage Summary... by Dakar

Video dneva - 1. etapa:

US - Stage 1 - Top Moment - (Rosario > San Luis) by Dakar