Dakar 2013: Stanovnikovo dirkanje bo tudi dobrodelno



 

Na novinarski konferenci v Ljubljani je Miran Stanovnik napovedal svoj ponovni nastop na reliju Dakar, ki bo s pomočjo sponzorjev postal tudi dobrodelen. Za vsako dokončano etapo bo pomagal zbrati sredstva za tiste, ki pomoč potrebujejo za pomembnejše stvari, kot je dirkanje.

Na sedežu podjetja MDM v Črnučah je Miran Stanovnik predstavnikom medijev predstavil načrte za udeležbo na vzdržljivostnem reliju Dakar 2013, ki bo letos potekal v Peruju, Argentini in Čilu. Povedal je, da je udeležba zaradi negotove finančne situacije dolgo visela v zraku, a da zdaj, le dober teden pred odhodom preko Atlantika, svoj nastop že lahko potrdi, za kar se je toplo zahvalil vsem sponzorjem. »V ekipi nam je jasno, da bo letos treba močno varčevati. Gum, na primer, ne bomo menjali vsak dan ampak na dva ali tri dni, prav tako se nisem odločil zakupiti fizioterapije iz ekipe. S takimi in podobnimi ukrepi nam je uspelo privarčevati približno pet tisočakov,« je ukrepe razložil Stanovnik in dodal, da pri pripravi motocikla ni varčeval. »Prvič mi je direktno od KTM-a uspelo dobiti tovarniški zadnji blažilnik, zato pričakujem, da se bo motocikel lahko peljal hitreje in varneje,« je še dejal in razložil, da mu ga je uspelo dobiti zaradi njegovega posredovanja med tovarniško ekipo KTM-a in slovenskim podjetjem Adria Mobil, ki bo ekipi KTM Racing za čas Dakarja posodila tri bivalnike.

Zaradi dolgega okrevanja po nezgodi v Abu Dhabiju je fizično letos nekoliko slabše pripravljen kot lansko leto, saj je s pripravami pričel komaj v mesecu avgustu. Vseeno je prepričan, da lahko z izkušnjami in vzdržljivostjo dokaže, da še ni za v staro šaro. Všeč mu je trasa, ki letos namesto v smeri vzhod-zahod poteka od severa proti jugu in vmes dvakrat prečka Ande.





Predstavil je tudi idejo, kako bi njegovo dirkanje postalo dobrodelno. »Sponzorje in posameznike sem pozval, da za vsako dokončano etapo prispevajo sredstva v dobrodelne namene. Vsem nam je jasno, da so v teh časih nekateri potrebujejo hrano in denar za preživetje, ne pa za drag šport, kot je dirkanje z motorji. Menim, da vseeno ne smemo kar opustiti športov in dejavnosti, ki nas osrečujejo.«

Na vprašanje novinarja, na kateri etapi bi lahko uresničil svoje sanje – etapno zmago, je odgovoril: »V tisti, kjer bom med vožnjo najbolj užival. Včasih se zbudiš odlične volje in komaj čakaš, da se zapodiš na teren. Takrat, ko z užitkom in brez strahu skačeš preko sipin, si tudi hiter.«

Komentiral je tudi konkurenčnost najboljših dirkačev. Meni, da sta še vedno najbolj verjetna kandidata za zmago med motoristi Cyril Despres in Marc Coma (oba vozita tovarniški KTM 450 Rally), a bosta zaradi izredno hitrih tekmecev iz ekip Honde, Husqvarne in Yamahe imela težko delo.

Dakar 2013 se prične 5. januarja v Limi (Peru) in se po 8.000 kilometrih dirkanja zaključi dva tedna kasneje v Santiagu (Čile). Miran se v Južno Ameriko odpravlja 3. januarja in bo tako po dolgem času novo leto dočakal v Sloveniji.