Komu Dakar 2011?

Objavljeno : 31.12.2010 08:23:06
Buenos Aires - Start Dakarja 2011 je vse bližje. Že v soboto se bodo udeleženci relija podali na 9606 kilometrov dolgo traso. Med njimi bo že 14-ič v karieri tudi Miran Stanovnik.
Nehvaležno in nemogoče je napovedati kdo bo zmagovalec Dakarja 2011 med avtomobilisti in motoristi. Vsekakor pa je jasno, da med največje favorite sodijo lanski zmagovalec Carlos Sainz med avtomobilisti ter Cyril Despres in Marc Coma med motoristi. Vse udeležence relija čaka še zahtevnejše navigiranje. Poleg tega bomo prvič dobili zmagovalca relija Dakar med motoristi z motorjem z ''le'' 450 kubičnimi centimetri delovne prostornine. A morda ne bo povsem tako saj je na startu po letu dni premora zopet Brazilec Jean Azevedo, ki bo nastopil s 690 kubičnim KTM-om brez restriktorja



Španec Sainz, ki je bil kar dvakrat svetovni prvak v reliju, je potreboval kar štiri nastope na Dakarju, da se je vpisal na listo zmagovalcev. Največ težav je imel z dirkanjem po sipinah ter s tem, da je se je moral naučiti previdnejšega dirkanja ter s tem "šparati" avtomobil. Lani je imel prvič doslej ob sebi sonarodnjaka in dobrega navigatorja Lucasa Cruza s katerim bo tudi na Dakarju 2011 poskušal ponoviti dosežek iz zadnjega Dakarja. V štirih nastopih je vknjižil že 17 etapnih zmag. Njegovi največji tekmeci prihajajo iz moštva Volkswagen za katerega dirka tudi Sainz. Nasser Al Attiyah, Mark Miller in Giniel De Villiers so dirkači, ki imajo ogromno izkušenj z Dakarjem. De Villiers je slavil leta 2009, Al Attiyah pa je bil lani drugi. Kot kaže bo največji tekmec štirim voznikom Volkswagna Američan Robby Gordon v Hummerju, ki je lani reli končal na 3. mestu. Verjeti je, da ne bo odnehal dokler ne stopi na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.


Medtem, ko se bo avtomobilistom sistem GPS vklopil v radiju 800 metrov okrog kontrolne točke, se bo slednji motoristom vklopil šele v radiju 400 metrov. Doslej je za obe kategoriji veljal radij tri kilometre. Med motoristi kandidatov za zmago še nikoli ni bilo toliko kot jih bo tokrat. KTM je uspel v svojih vrstah zadržati Como in Despresa, ki sta slavila na zadnjih petih Dakarjih. Račune jima bodo skušali prekrižati Pal Anders Ullevalseter, Francisco Lopez, Jonah Street, Alain Duclos, Helder Rodrigues, Jordi Viladoms, Olivier Pain, David Casteau in še kdo.



Svojih apetitov pred odhodom v Argentino ni skrival niti edini slovenski predstavnik na reliju Miran Stanovnik. Slednji bo zagotovo zadovoljen z uvrstitvijo v deseterico najboljših. Stanovnik je v Buenos Aires pripotoval v torek. V četrtek je opravil še tehnični pregled po katerem je bil zelo slabe volje. Kar pet ur je skupaj z mehanikom nameščal "plombe" na okvir motorja in dele, ki jih ne sme zamenjati med dirko. Zako bo zadnji dan pred pričetkom dirke izkoristil predvsem za dodatni počitek. Dirka se prične v soboto na novega leta dan. Od nedelje dalje bodo morali motoristi vstajati že ob četrti uri zjutraj, da se bodo lahko pripravili na start etape.


Številko 1 med motoristi bi moral po tradiciji voziti zmagovalec zadnjega Dakarja. Na slednjem je slavil Cyril Despres, ki pa bo imel startno številko 2. Despres je prosil organizatorje relija ter Marca Como, če lahko Španec dirka s številko ena. Vsi so se strinjali in Despres je povedal zakaj si želi številke dve. Na Dakarju je slavil trikrat doslej in vedno je imel startno številko dve. Vendar je tudi Coma, ki je dvakrat doslej slavil na Dakarju, nosil številko dve na obeh zmagoslavnih Dakarjih. Na zadnjih petih Dakarjih sta se Despres in Coma izmenično menjavala na vrhu zmagovalnega odra. Bo tudi tokrat tako, ko je na vrsti za zmago Coma? Zadnji motorist, ki je slavil s številko ena je bil leta 2002 sedaj že pokojni Fabrizio Meoni. Italijan je namreč v 11. etapi relija Dakar 2005 hudo padel in umrl zaradi srčne kapi.

Tokrat naj bi bilo na startu relija 430 vozil. Na zadnjem Dakarju je bilo na startu 362 vozil. V primerjavi z zadnjim Dakarjem bo na startu večje število udeležencev v vseh štirih kategorijah. Avtomobilskih posadk bo tokrat 146 (lani 134), motoristov bo 183 (lani 151), štirikolesnikov 33 (lani 25) in 68 posadk v kamionih (lani 52). Na startu dirke naj bi bili tekmovalci iz 51-ih držav (lani 40). Med vsemi nastopajočimi bo tokrat tudi 13 žensk.