Dakar 2015, 2. etapa: Stanovnik je etapo opisal kot najtežjo v karieri

5. januar 2015 – Dakar 2015 – 2. etapa: Villa Carlos Paz – San Juan (625 km)

Na drugi etapi do argentinskega San Juana so se odvijale prave male drame: včerajšnji zmagovalec Sunderland je naredil navigacijsko napako in izgubil več kot dve uri, lanskoletnemu zmagovalcu Comi pa niso vzdržale gume. Miran Stanovnik je etapo, na kateri je zasedel 43. mesto, opisal kot izjemno zahtevno in verjetno najtežjo v dvajsetletni karieri. Najhitrejši je bil Barreda Bort pred Goncalvesom (oba na motociklih Honda).


Reli Dakar z letnico 2015 je že drugi dan postregel z dolgo in zelo naporno etapo, ki je vsebovala nič manj kot 518-kilometrsko hitrostno preizkušnjo. Pri temperaturah nad 40 stopinjami Celzija so tekmovalci dirkali preko zahtevnih terenov s približno trikrat nižjo povprečno hitrostjo kot včeraj. Miran Stanovnik je sporočil, da je bila to ena najtežjih etap v dvajsetletni dirkaški karieri: »Pravkar sem slišal, da bodo morda razveljavili etapo po tretji kontrolni točki. Jaz tako težke etape še v življenju nisem vozil. Brez heca. Pri temperaturi 47 stopinj Celzija smo dirkali v puščavi preko mehkega peska, kamelje trave in zahrbtnega 'feš feša'. Povprečna hitrost je znašala približno 40 kilometrov na uro. Nekajkrat nisem bil prepričan, da mi bo uspelo priti do cilja.« Na vprašanje o tem, kje bi se lahko izgubil včerajšnji zmagovalec Sam Sunderland, je odgovoril: »Etapa je bila navigacijsko zahtevna le na enem predelu in mislim, da je Sam tam naredil napako. Star je šele 25 let in včasih vozi bolj motokros kot reli. Dakar se ne zmaga v prvem dnevu.«

Sunderland (KTM), ki je včeraj zmagoslavno začel dirko, je namreč v suhi rečni strugi skrenil s poti in z več kot dvema urama izgubljenega časa po vsej verjetnosti zapravil možnosti za končno slavje. V istem dnevu se je lanski zmagovalec Marc Coma (KTM) soočil s poškodovanim »mussom«, peno iz gume, ki nadomešča zračnico, in bil primoran v zadnjem delu hitrostne preizkušnje dirkati z nižjim tempom, kot ga sicer zmore prekaljeni dakarski maček. V cilj je pripeljal na osmem mestu. V peklenski etapi sta se odlično izkazala dva letošnja novinca, petouvrščeni Avstralec Toby Price (KTM) in šestouvrščeni avstrijski motokrosist Matthias Walkner (KTM).

V samem vrhu sta se znašla dva člana tovarniške ekipe Honda HRC; Joan Barreda Bort in Paolo Goncalves, za njima pa čast oranžnih branita KTM-ovca Ruben Faria in Jordi Viladoms. »Danes je bilo pomembno priti do cilja in vesel sem, da nam je uspelo. Menim, da imamo dobre možnosti za zmago. Vsaka minuta in vsaka sekunda štejejo. Če bomo nadaljevali v tem tempu, nam lahko uspe,« je v cilju optimistično povedal zmagovalec Barreda Bort.

V skupnem seštevku si po dveh etapah sledijo Barreda, Goncalves, Faria, Viladoms, Price, Coma in Walkner, medtem ko petdesetletni Stanovnik zaseda 41. mesto.

Jutri dirkače čaka 657-kilometrska etapa proti severu do Chilecita. Hitrostna preizkušnja preko pretežno kamnitega terena bo z 220 kilometri precej krajša in navigacijsko manj zahtevna kot današnja.

Video: 2. etapa

Stage 2 - Car/Bike - Stage Summary - (Villa... by Dakar