Abu Dhabi Desert Challenge 2014: Stanovnik zaključil na odličnem petem mestu!


244-kilometrska hitrostna preizkušnja na 359 kilometrov dolgi peti etapi je udeležence Puščavskega izziva pripeljala nazaj v civilizacijo prestižnega Abu Dhabija. Stanovnik zadnjo etapo odpeljal brez napak in v cilj pripeljal na šestem mestu - le tri minute za tovarniškim KTM-ovim dirkačem, Jordijem Viladomsom. Skupno je uspel zadržati odlično peto mesto. Lanskoletni prvak Paolo Goncalves s Hondo je za 20 sekund ugnal dakarskega zmagovalca Marca Como. Prvih pet mest so zasedli Goncalves, Coma, Barreda, Viladoms in Stanovnik.


Ponarodela 'bolj star bolj nor' še kako dobro velja za Mirana Stanovnika, ki je na pragu Abrahama privozil svoj najboljši rezultat na reliju Puščavski izziv – Abu Dhabi Desert Challenge 2014. Na dirki, ki šteje kot prva na koledarju svetovnega prvenstva v reliju, je po prologu in petih etapah zasedel skupno peto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na tej dirki.

Po prihodu v cilj je navdušeno opisal dogajanje na zadnji etapi: »Pričel sem za Al Balooshijem, arabskim prvakom v sprint relijih in tako rekoč lokalnim tovarniškim dirkačem. Na 73. kilometru sem ga ujel in mu nekaj časa taktično sledil, ampak sem videl, da je moj tempo lahko hitrejši, zato  sem ga prehitel. Danes mi je šlo vse kot po maslu, zares sem užival v dirkanju. Rad bi se zahvalil vsem prijateljem za podporo in vzpodbudne besede. Zelo me veseli, ko ljudje dirkajo z mano – četudi le preko spletne strani.«

Z zmago na zadnji etapi si je končno zmago s komaj 20 sekundami prednosti zagotovil lanskoletni prvak v svetovnem prvenstvu in osmoljenec letošnjega Dakarja (zgorel mu je dirkalnik), Portugalec Paolo Goncalves s tovarniškim dirkalnikom Honda. Stopničke sta dopolnila dva Španca, zmagovalec Dakarja Marc Coma (KTM) in velik up vztrajnostnega terenskega motociklizma, Joan Barreda Bort (Honda), četrto mesto pa je pripadlo še enemu tovarniškemu KTM-ovemu dirkaču, Jordiju Viladomsu.

Miran Stanovnik se v na ljubljansko letališče vrača v petek ob 13:40.


*** Sledi Miranu Stanovniku na svetovnem spletu! ***