Dakar 2014: Miran Stanovnik do končnega 26. mesta in osebne zmage


Zaključna hitrostna preizkušnja relija s 157 kilometri najkrajša letos. Do večjih sprememb kljub napetostim na vrhu ni prišlo. Trinajsto etapo Stanovnik končal na 36. mestu. V končnem rezultatu je pridobil še eno mesto in s tem na Dakarju 2014 dosegel 26. mesto. Coma četrtič v karieri najboljši motorist, KTM-u trinajsta lovorika.


S trinajsto etapo med La Sereno in Valparaisom, ki je vsebovala 157-kilometrsko hitrostno preizkušnjo ter 378 povezovalnih kilometrov, se je na obali Tihega oceana zaključil Dakar 2014. Motoristi so se v zadnjo etapo pognali v obrnjenem vrstnem redu, s čemer si organizator zagotovi bolj združeno prihajanje dirkačev v cilj. Miran Stanovnik je dan zaključil kot šestintrideseti, v skupnem seštevku pa je pridobil še eno mesto in tako svoj osemnajsti reli Dakar končal na 26. mestu. »Približno petdeset kilometrov je bilo tehnično zahtevnejših, preostalo pa spet ovinki v stilu svetovnega reli prvenstva WRC. Ampak ko enkrat prečkaš ciljno črto, kot je dakarska, pozabiš vse težave na poti. Mrzle dni, dež, vročino, visoko nadmorsko višino in vse ostalo. Za bolj točne analize bo še čas, a dejstvo je, da sem dva od zastavljenih ciljev dosegel. Še posebej po teh dveh odstopih sem z razpletom dirke zelo zadovoljen.«

V cilj zadnje etape je najhitreje pripeljal Cyril Despres, ki je z Yamaho želel nadoknaditi izgubljen čas in se uvrstiti vsaj na stopničke, nakar je dobil petminutni kazenski pribitek in končal kot petouvrščeni na trinajsti etapi. Zmaga je šla v roke Joanu Barredu Bortu (Honda) pred Oliverjem Painom (Yamaha) in Helderjem Rodriguesom (Honda). Marc Coma (KTM) je etapo odpeljal z zmernim tempom, končal na 18. mestu in tako varno dosegel svojo četrto osebno in trinajsto zaporedno dakarsko zmago za avstrijskega proizvajalca motociklov KTM.


Končni rezultati – Dakar 2014 – razred motociklistov:
  1. Marc Coma (KTM)
  2. Jordi Viladoms (KTM)
  3. Oliver Pain (Yamaha)
  4. Cyril Despres (Yamaha)
  5. Helder Rodrigues (Honda)
  6. Kuba Przygonski (KTM)
  7. Joan Barreda Bort (Honda)
  8. Daniel Guet (Honda)
  9. Stefan Svitko (KTM)
  10. David Casteu (KTM)
26. Miran Stanovnik (KTM)


Uvrstitve Mirana Stanovnika na Dakarju 2014 po posameznih etapah:
1. etapa: 48. mesto
2. etapa: 83. mesto
3. etapa: 29. mesto
4. etapa: 59. mesto
5. etapa: 12. mesto
6. etapa: 36. mesto
7. etapa: 42. mesto
8. etapa: 39. mesto
9. etapa: 32. mesto
10. etapa: 33. mesto
11. etapa: 26. mesto
12. etapa: 22. mesto
13. etapa: 36. mesto

foto: Andrej Brumat, Maindru

Video dneva - 13. etapa:

US - Stage 13 - Car/Bike - Stage Summary - (La... by Dakar

*** Sledi Miranu Stanovniku na svetovnem spletu! ***