Stanovnik po četrti etapi pridobil še tri mesta


Današnja četrta etapa relija Dakar je bila do sedaj najdaljša, saj so tekmovalci skupno prevozili 718 kilometrov, od tega 289 s polnim plinom. Miran Stanovnik je s 37 minutami in 20 sekundami zaostanka za vodilnim Joanom Barredo Bortom končal na 39. mestu, v skupnem seštevku pa je iz 36. napredoval na 33. mesto.

Za nekoliko počasnejši tempo je imel danes tri razloge – prah, pretrdo vzmetenje in boleč desni komolec: »Takoj po štartu se je zelo kadilo, tako da sem vozil nekoliko previdneje, sploh ko sem po nekaj kilometrih ugotovil, da je prednje vzmetenje pretrdo. Na predelih s trdim kamenjem se je motor vedel precej nevarno, zato moramo danes ponoči nastaviti vzmetenje. Preko sipin sem vozil hitro, na kamenju pa je bilo treba v izogib nesreči uporabljati pamet. Na  zahtevnih predelih me dodatno ovira komolec, ki kljub masaži, povijanju in opornici boli, a dokler bo ostalo le pri bolečini, zaradi tega ne bom popustil tempa.«

Stanovnik je po prevoženih štirih etapah nad organizatorjevo izbiro trase navdušen: »Navigacijsko so etape zahtevnejše kot prejšnja leta, ko smo včasih samo divjali od ene do druge točke. Opazil sem, da marsikdo naredi kak odvečen krog. Taka dirka mi je všeč in upam, da bo le še težje,« je povedal izkušeni Stanovnik, ki v dirkaških krogih velja za mojstra navigacije v puščavi.

KTM-ovec Cyril Despres je današnjo hitrostno preizkušnjo zaključil šele kot petnajsti in v skupnem seštevku zdrsnil na tretje mesto. Po štirih etapah je vodstvo prevzel Oliver Pain pred Davidom Casteuom (oba vozita Yamaho).

Jutri dirkače čaka preizkušnja med Arequipo in Arico z 275 povezovalnimi kilometri in 136-kilometrskim 'brzincem'.


S končano četrto etapo se je podjetjem, ki bodo darovala v humanitarne namene, pridružilo tudi podjetje MDM. Še deset etap do cilja v Santiagu!