Na Dakarju prost dan

Objavljeno : 08.01.2011 17:43:49
Arica - Na vzdržljivostnem reliju Dakar je na sporedu edini dan odmora. Slednji bo tekmovalcem, ki jih v soboto zjutraj še ni bilo v cilj 6. etape koristil, Miran Stanovnik bi pa rajši videl, da bi se dirka nadaljevala.

Stanovnik je tudi na dan odmora vstal zgodaj zjutraj in je spal le kakšno uro dlje kot spi med etapami relija, ko vstaja že nekaj malega po tretji uri zjutraj. Fizično je dobro pripravljen in ne želi spreminjati utečenega ritma. Poleg tega bi sam veliko rajši nadaljeval z dirko, a na to ne more vplivati. V primeru, da bo potreboval še kakšno uro spanca bo s slednjim opravil v soboto popoldne.

Foto: Maindru

Mehanik Thorsten Kaiser mu bo pred nadaljevanjem relija zamenjal agregat na motorju, o čemer je Stanovnik s strokovnjaki v cilju 6. etape diskutiral kar tri ure. Odločili so se za zamenjavo kar je lahko tudi dvorezen meč saj bo agregat povsem nov. Stanovnik je zadovoljen z dirkanjem v 5. in 6. etapi in se že veseli naslednjih nekaj etap, ki bodo podobne omenjenima. Vsekakor lahko še napreduje navzgor v skupnem seštevku. Favorita ostajata Marc Coma in Cyril Despres katerima so tekmeci bližje kot v prejšnjih letih.

Foto: Maindru

Že drugič zapored je brez etapne zmage ostal Ruben Faria kateremu so sodniki v cilju dodali skoraj deset minut časovnega pribitka. Portugalec se je po dotakanju goriva na traso hitrostne preizkušnje podal že po petih minutah čeprav je predpisan postanek 15 minut. Med avtomobilisti je imel smolo Stephane Peterhansel, ki je v 6. etapi imel kar 4 "defekte". Imel je tri rezervna kolesa tako, da je moral zaradi zadnjega "defekta" večkrat ustaviti in napihniti gumo ter nato nadaljevati z relijem. Carlos Sainz in Nasser Al Attiyah sta se teko znebila največjega oz. edinega tekmeca za skupno zmago. Vendar, če iz tabora Volkswagna ne bo kmalu zapel ukaz, da se morata Sainz in Al Attiyah umiriti, se lahko zgodi, da bo Peterhansel najbolj nasmejan. Relija še zdaleč ni konec in na sporedu bodo vsaj še štiri zelo zahtevne etape.


Foto: Maindru - Stephane Peterhansel

Pripravil Rajko Petek