Dakar 2011


Objavljeno : 25.01.2011 08:56:18

Ljubljana – Že dober teden je odkar se je zaključil letošnji vzdržljivostni reli Dakar. Miran Stanovnik, ki je v svojem 14. nastopu z 11. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku v karieri, je za bralce spletne strani zapisal svoje razmišljanje o tem kako današnji čas vpliva na reli, ki se vse bolj oddaljuje od tistega kar je slednji nekoč bil.
Kaj je novega prinesel Dakar 2011?

Na prvi pogled skoraj nič, če pa zadeve malo bolj natančno pogledamo, pa vidimo, da je novosti veliko.

Dirka je v določenih trenutkih izgubila lastnosti maratonskega relija in dobila značilnosti dirk, ki jim pravimo baja in so značilne za Ameriko. To pomeni hitre, relativno dolge, vendar ne predolge dirke z malo ali nič navigacije. To večkrat pomeni tudi večje varnostno tveganje za tekmovalce, ker tudi tehnično slabšim tekmovalcem omogoča uvrščanje na višje pozicije in s tem večje apetite po končni uvrstitvi. Istočasno pa postavlja v slabši položaj boljše voznike elite, kateri imamo šibkejše motocikle in običajno več tehničnega znanja. V taki situaciji hote ali nehote pride do večjih tveganj na obeh straneh. Tretja kategorija pa so vozniki elite, ki so bili eno leto odsotni in so lahko dirkali brez omejitev in so se tako z zmogljivejšo tehniko uvrščali zelo visoko. Tekmovalci z daljšim stažem smo se v takem primeru prisiljeni prilagoditi novim razmeram, čeprav smo nerazumno in nepravično prikrajšani. Kot pa kaže se bo to nesorazmerje v letošnjem letu vsaj nekoliko uredilo, saj FIM pospešeno dela na urejanju predpisov, da se bo svetovni pokal odvijal le v kategoriji do 450 kubičnih centimetrov. Abu Dhabi naj bi bila prva dirka, ki bo organizirana po novih pravilih. Glede na to, da Dakar poteka že nekaj let izven črne Afrike, je karavana privabila tudi zelo hitre in ambiciozne lokalne voznike, ki jih včasih prevelika želja oddalji od dobrega rezultata. Kateremu od njih pa le uspe narediti dirko včasih še bolj vratolomno.

Foto: Maindru

Foto: Črt Slavec

Dirka v zadnjih letih prinaša tudi nove marketinške pristope, saj je zaradi bližine civilizacije to lažje izvedljivo. Tako se dnevno v taborih izvajajo promocije pijač, lokalnih značilnosti, dobrodelnih aktivnosti itd, ki jih izvajajo izzivalno oblečene lepotice. Za vse to v Afriki ni bilo možnosti saj so bile razmere popolnoma drugačne in so tam "preživeli" le najmočnejši, kamor pa zadnje omenjenih in spoštovanih oseb ne moremo prištevati. Danes na dirki za prehrano skrbi svetovno znana korporacija, ki se ukvarja s keteringom, v Afriki pa so hrano sproti kuhali naši kuharji, delili pa so nam jo ljudje, ki so zjutraj sodelovali pri štartnih aktivnostih, nas kasneje prehiteli z letali in zvečer opravili najmanj še eno od funkcij. Vsi smo jedli na tleh in ne pri mizah pod jeklenimi konstrukcijami ali v hotelih v okolici. Tako smo se res postali ena velika družina z visoko razvitim čutom za človeške vrednote. Danes se na večerjo in počitek nekateri tekmovalci odpeljejo s helikopterjem. Le sprašujemo se lahko koliko časa bo dakarski duh, ki je bil ustvarjen v Afriki z idejo pokojnega Tieryja Sabina še zdržal v bitki z željo po čim večjem zaslužku. Verjamem, da inercija pojenjuje.

Foto:Maindru

Sicer je pa dirka v tekmovalnem smislu napredovala in konkurenca v vrhu je vsako leto hujša. Kot sem omenil prihajajo novi hitri tekmovalci, starejši se še nočemo umakniti in hočemo dokazati, da se morajo mlajši od nas še kaj naučiti, poleg tega pa organizator še dodatno poskrbi, da je dirka na trenutke še bolj zanimiva, saj sprejme kako povsem nerazumljivo odločitev. Že vrabci na strehi čivkajo, da je Dakar blagovna znamka s katero se da veliko zaslužiti. Seveda, če si nosilec pravic ali organizator. Kot sem že omenil je afriški Dakar z veliko inercije prilomastil v Argentino. Argentinska in čilska država je v tem videla veliko priložnost zaslužka in promocije. Vložili so veliko sredstev in energije in zato tudi veliko zaslužili. Sedaj hočejo dirko Brazilci, Argentinci je pa ne dajo. Tudi Paragvaj in Peru bi je bil rad deležen. Poteka res ena prikrita dakarska vojna za pridobitev organizacije naslednje dirke. Dodatni argument zato, da Brazilija odpade je tvegano stanje zaradi morebitnih poplav, ki so tam v tem času zelo verjetne. Tako odpade tudi Paragvaj, ki bi ga samo prečkali. Ostane najverjetnejši scenarij, da bo se bo Dakar 2012 začel v Argentinskem mondenem obmorskem letovišču Mar Del Plata in se preko Čila raztegnil v Peru. Verjetno do mesta Lima, kar bi bilo logistično najbolj sprejemljivo. Seveda je pa Januar 2012 še relativno daleč in moramo počakati na uradno objavo ASO ja, ki dirko organizira. Pustimo se presenetiti.

Foto: Črt Slavec

Ob tej priložnosti si bom dovolil še to, da se iskreno zahvalim res vsem, ki ste mi v našem skupnem projektu pomagali, kot pokrovitelji, dobrotniki, prijatelji, navijači skratka vsem, ki ste spremljali letošnji Dakar, stiskali pesti, navijali na svoj način. Ne smem pozabiti mojih najbližjih in najdražjih, ki me podpirajo tudi takrat, ko ne cvetijo le rože. Posebna zahvala in izraz spoštovanja pa gre nepogrešljivemu Rajku, ki je na prijateljsko profesionalni ravni poskrbel, da ste bili deležni Dakarja 2011 tudi vi, dragi bralci spletnih strani.

Srečno!

Miran

Stanovnik doma

Objavljeno : 20.01.2011 12:27:45
Brnik - Miran Stanovnik se je v sredo, 19. januarja popoldne, z relija Dakar vrnil v Slovenijo. Na Brniku ga je pričakala skupina prijateljev, domačih in novinarjev.


Stanovnik je bil vrnitve v domovino zelo vesel kot so bili veseli njegove vrnitve v domovino tudi najožji družinski člani ter vsi, ki so "puščavskega lisjaka" prišli pozdravit na letališče in mu čestitali za osvojeno 11. mesto. Več o vtisih ter o tem kaj je o tokratnem nastopu povedal Stanovnik lahko poslušate v spodnji izjavi.Celotno galerijo Miranovega povratka si lahko ogledate v Dakar 2011 Galerija.

Pripravil Rajko Petek
 

Stanovnik se bo v sredo vrnil v Slovenijo

Objavljeno : 18.01.2011 09:20:09
Buenos Aires - Miran Stanovnik je v nedeljo, po slovesni razglasitvi najboljših na 33. reliju Dakar, odpeljal motor v Delta Dock Lima. Tam ga je pripravil za ladijski transport v Evropo.

V ponedeljek je postoril še manjše malenkosti in se skušal nekoliko odpočiti po zahtevnem reliju. Hematom, ki ga je staknil na desni nogi zgleda grdo, a kaže, da večjih poškodb pri padcu ni staknil. V torek popoldne se bo napotil na letališče v Buenos Airesu in se napotil proti Sloveniji. Predviden prihod na letališče Jožeta Pučnika je v sredo 19. 1. 2011 ob 15.35 uri.
Pripravil Rajko Petek
Stanovnik zadovoljen z 11. mestom

Objavljeno : 17.01.2011 09:10:32
Buenos Aires - V glavnem mestu Argentine se je s slovesno razglasitvijo najboljših zaključil 33. vzdržljivostni reli Dakar. V domovino se s svojo najboljšo uvrstitvijo v karieri vrača Miran Stanovnik.
Pred dobrimi štirinajstimi dnevi se je na traso relija podalo 170 motoristov, 30 tekmovalcev na štirikolesnikih, 140 avtomobilov in 67 posadk v tovornjakih. V cilj 13. etape so prispeli le najboljši in najsrečnejši. Med 94-imi motociklisti je bil tudi Miran Stanovnik, ki je reli končal na odličnem 11. mestu. Zagotovo je, da je na tokratnem reliju, ki je bil najtežji doslej v Južni Ameriki, prikazal odlično dirkanje. S predstavami v drugem delu relija je več kot navdušil poznavalce tega športa. Tretjo zmago v karieri je slavil Marc Coma, ki je še enkrat več dokazal, da je bolj potrpežljiv kot Cyril Despres s katerim imata sedaj oba po tri zmage. V cilj je prispelo 12 štirikolesnikov med katerimi je zmaga ostala v isti družini kot lani. Marcosa Patronellija je na prvem mestu zamenjal njegov starejši brat Alejandro Patronelli.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti je ciljno črto prečkalo 53 vozil, kar pomeni, da je reli predčasno končalo 87 vozil. Svojo prvo zmago si je v šestem poskusu uspel pridirkati Nasser Al Attiyah. Carlos Sainz se je moral zadovoljiti s tretjim mestom in rekordom v številu etapnih zmag, ki ga je s 24-imi zmagami prevzel Stephanu Peterhanslu. Že drugič zapored se je zgodilo, da so na prvih treh mestih vozniki Volkswagna. Pri kamionih so prva tri mesta zasedle posadke Kamazov. Vladimir Chagin je slavil sedem etapnih zmag in svojo sedmo zmago v skupnem seštevku na Dakarju.

Foto: Maindru

Uvrstitve Stanovnika na Dakarju:
2011 - 11. mesto
2010 - odstop (v 3. etapi)
2009 - 13. mesto
2007 - 13. mesto
2006 - 24. mesto
2004 - 15. mesto
2003 - 33. mesto
2002 - odstop (v 13. etapi)
2001 - 21. mesto
2000 - odstop (v 13. etapi)
1999 - 44. mesto
1998 - odstop
1997 - 26. mesto
1996 - 46. mestoPripravil Rajko Petek


Stanovnik 11. v skupnem seštevku relija Dakar

Objavljeno : 16.01.2011 15:00:59
Buenos Aires - Slovenski motociklist Miran Stanovnik je 33. reli Dakar zaključil na 11. mestu v skupnem seštevku. Slavila sta Marc Coma med motociklisti in Nasser Al Attiyah med avtomobilisti.

Zadnja 826 kilometrov dolga etapa je udeležence relija popeljala do Buenos Airesa. Vmes je bila na sporedu 181 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja v kateri sta etapni zmagi dosegla Frans Verhoeven med motociklisti in Carlos Sainz med avtomobilisti. Največji osmoljenec zadnje etape je bil Čilenec Francisco Lopez Contardo, ki je polomil zadnje vzmetenje in imel težavo z elektriko. V cilj etape je pripeljal več kot uro za zmagovalcem in zdrsnil na 4. mesto v skupnem seštevku med motociklisti.


Foto : Maindru

Svojo tretjo zmago v karieri na Dakarju je slavil 34 letni Marc Coma. Španec je slavil že leta 2006 in 2009 ter se s tem izenačil z največjim tekmecem zadnjih let Cyrilom Despresom. Francoz se je moral tokrat zadovoljiti z 2. mestom, medtem ko je na 3. mesto v zadnji etapi napredoval Portugalec Helder Rodrigues. Odlično je v zadnji etapi nastopil Miran Stanovnik, ki je etapo končal na 10. mestu. V skupnem seštevku je dirko končal na fenomenalnem 11. mestu in se s tem povsem približal tako želeni deseterici. Od slednje ga je ločilo 18 minut in 8 sekund. Vseeno je Stanovnik zelo zadovoljen z doseženim saj je poleg tega osvojil tudi 3. mesto v zelo zahtevni 10. etapi. Stanovnik je doslej reli Dakar dvakrat končal na 13. mestu.

Med avtomobilisti so prevladovali vozniki Volkswagna, ki so iz rok izpustili le eno etapno zmago. Slednjo je dosegel Stephane Peterhansel, ki je bil edini resen tekmec Al Attiyahu, Sainzu in De Viliersu. Sainz je slavil 7, Al Attiyah 4 in De Viliers 1 etapno zmago. Sainz je tudi presegel dosedanji rekord etapnih zmag med avtomobilisti. Vsega skupaj je zbral že 25 etapnih zmag na Dakarju v karieri. Najbolj srečen v cilju zadnje hitrostne preizkušnje je bil Katarec Al Attiyah. Štiridesetletni vsestranski športnik je v svojem šestem poskusu uspel premagati vse tekmece. Njegova zmaga je zaslužena saj je najbolj konstantno in brez večjih napak odpeljal reli. Al Attiyah je leta 2004 na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil 4. mesto v streljanju-trap.

Pri štirikolesnikih se je svoje prve zmage veselil starejši brat lanskega zmagovalca Marcosa Patronellija, Alejandro. Pri kamionih so trojno zmago slavili Rusi s Kamazi. Slavil je "Tsar" Vladimir Chagin.


 
Motociklisti
Rezultati 13. etape, Cordoba - Buenos Aires, 826 km:
Mesto  TekmovalecČas/zaostanek
1.Frans Verhoeven (Bel) BMW1;25:07
2.Helder Rodrigues (Por) Yamaha+0:05
3.Jean De Azevedo (Bra) KTM0:19
4.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory0:44
5.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2:16
6.Henk Knuiman (Niz) KTM2:47
7.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica3:05
8.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM3:51
9.Jacek Čakor (Pol) KTM4:38
10.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing5:16


Skupni seštevek
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica51;25:00
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+15:04
3.Helder Rodrigues (Por) Yamaha1;40:20
4.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia2;09:45
5.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica3;07:03
6.Pal Anders Ullevalsetter (Nor) KTM3;32:56
7.Jean De Azevedo (Bra) KTM 3;59:38
8.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory4;13:01
9.Alexis Cody (ZDA) Honda4;52:10
10.Jacek Čakor (Pol) KTM 6;13:41
11.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing 6;31:49


Avtomobilisti
Rezultati 13.etape, Cordoba-Buenos Aires, 628 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen5;37:18
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+0:38
3.Krištof Holovčič (Pol) BMW1:25
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen1:58
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen2:02
6.Stephane Peterhansel (Fra) BMW2:57
7.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi3:58
8.Erik Van Loon (Niz) Mitsubishi6:26
9.Alfie Cox (JAR) Nissan8:47
10.Christian Lavieille (Fra) Nissan8:59

Skupni seštevek
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen45;16:16
2.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen+49:41
3.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen1;20:38
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1;43:48
5.Krištof Holovčič (Pol) BMW4;11:21
6.Mark Miller (ZDA) Volkswagen4;54:42
7.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW6;50:07
8.Christian Lavieille (Fra) Nissan7;57:18
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi8;23:37
10.Matthias Kahle (Nem) SMG Buggy15;11:56

Stanovnik napredoval na 12. mesto

Objavljeno : 15.01.2011 13:28:27
Cordoba - Za tekmovalci na 33. reliju Dakar je zadnja zahtevna etapa. V slednji sta slavila Marc Coma in Carlos Sainz. Miran Stanovnik je osvojil 15. čas in napredoval na 12. mesto v skupnem seštevku.
Petkova 12. etapa je bila zadnja na letošnjem reliju, ki bi še lahko poskrbela za večje spremembe v skupnem seštevku. V kar 678 kilometrov dolgi etapi so imeli motociklisti na sporedu 555 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo, avtomobilisti pa zaradi močnega nočnega deževja "le" 508 kilometrov. Kljub temu, da je lanski zmagovalec relija Cyril Despres ves čas dirkal kolikor hitro se je dalo, se vodilni Marc Coma ni pustil zmesti. V zaključku etape je celo pobegnil Despresu in slavil že peto etapno zmago na letošnjem reliju. V skupnem seštevku ima dobrih 16 minut prednosti pred Despresom kar bo ob normalnem razpletu zadnje etape več kot dovolj velika prednost za njegovo tretjo zmago na Dakarju v skupnem seštevku.

Foto : Maindru

Zelo dobro je z etapo opravil Miran Stanovnik, ki je dosegel 15. čas. Kljub temu, da se mu je pokvarilo sprednje vzmetenje je dolgo časa sledil Jonahu Streetu. V skupnem seštevku je napredoval na 12. mesto. Pred zadnjo etapo ga od 10. mesta loči dobrih sedemnajst minut. Minuto in 49 sekund za njim je Jonah Street, ki je veliko bolj vešč dirkanja na trasi kakršna bo na sporedu v zadnji 13. etapi. Vsekakor bi moral Stanovnik ob normalnem poteku etape doseči 13. mesto v skupnem seštevku.

Med avtomobilisti je odlično predstavo v drugem delu etape uprizoril lanski zmagovalec Carlos Sainz, ki je tako slavil šesto letošnjo etapno zmago. Vodilni v skupnem seštevku Al Attiyah je imel dovolj prednosti, da mu v etapi ni bilo potrebno tvegati vsega, da je zadržal 1. mesto v skupnem seštevku. Katarec je pred svojo prvo skupno zmago na Dakarju. Voznikom Volkswagna se obeta trojna zmaga saj Stephane Peterhansel na 4. mestu v skupnem seštevku zaostaja 20 minut za Sainzem.

Reli se bo končal v soboto, ko bo na sporedu 826 kilometrov dolga etapa v kateri bo na sporedu 181 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Trasa slednje bo zahtevala izredno hitro dirkanje in popolno koncentracijo. Večjih sprememb v skupnem seštevku ne gre pričakovati.


Motociklisti
Rezultati 12. etape, San Juan-Cordoba, 678 km:
Mesto Tekmovalec Čas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica6;42:42
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+0:37
3.Helder Rodrigues (Por) Yamaha7:21
4.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia10:03
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory16:57
6.Frans Verhoeven (Bel) BMW20:29
7.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica23:19
8.Alexis Cody (ZDA) Honda23:45
9.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM33:36
10.Thierry Bethys (Fra) Honda33:56
...
15.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing50:51

Skupni vrsti red po 12. etapi:
Mesto Tekmovalec Čas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica49;57:37
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+16:36
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia59:27
4.
Helder Rodrigues (Por) Yamaha
1;42:31
5.
Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica
3;06:14
6.
Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM
3;31:21
7.Jean De Azevedo (Bra) KTM3;50:35
8.
Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory
4;06:43
9.
Alexis Cody (ZDA) Honda
4;39:11
10.Jacek Čakor (Pol) KTM6;11:19
...
12.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing6;28:49

Avtomobilisti
Rezultati 12. etape, San Juan-Cordoba, 678 km:
Mesto Tekmovalec Čas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen5;37:18
2.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen+2:43
3.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen6:11
4.
Stephane Peterhansel (Fra) BMW
6:55
5.
Krištof Holovčič (Pol) BMW
13:51
6.
Mark Miller (ZDA) Volkswagen
16:51
7.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi25:36
8.
Ricardo Leal Dos Santos (Por)
30:10
9.
Alfie Cox (JAR) Nissan
47:37
10.
Matthias Kahle (Nem) SMG Buggy
48:37

Skupni vrsti red po 12. etapi:
Mesto Tekmovalec Čas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen43;59:30
2.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen+48:21
3.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen1;21:16
4.
Stephane Peterhansel (Fra) BMW
1;41:29
5.
Krištof Holovčič (Pol) BMW
4;10:34
6.
Mark Miller (ZDA) Volkswagen
4;53:18
7.Ricardo Leal Dos Santos (Por)6;39:37
8.
Christian Lavieille (Fra) Nissan
7;48:57
9.
Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi
8;20:17
10.Matthias Kahle (Nem) SMG Buggy15;00:40

Pripravil Rajko Petek
Stanovnik uspel zadržati 14. mesto

Objavljeno : 14.01.2011 09:46:05
San Juan - Za tekmovalci na 33. reliju Dakar je 11. etapa v kateri sta slavila Nasser Al Attiyah in Cyril Despres. Miran Stanovnik je osvojil 15. mesto in ostaja na 14. mestu v skupnem seštevku.


Foto: Maindru

Nekaj ur po koncu sredine 10. etape so sodniki z dvema urama časovnega pribitka kaznovali Portugalca Rubena Fario. To pomeni, da je Miran Stanovnik zasedel 3. mesto v 10. etapi in s tem izenačil svojo najboljšo etapno uvrstitev na Dakarju. Stanovnik je bil tretji že leta 2009 v 1. etapi relija Dakar, ki je takrat prvič gostoval na ozemlju Južne Amerike. Četrtkova 11. etapa je bila za skoraj sto kilometrov krajša od predvidene. In to na račun hitrostne preizkušnje, ki bi morala biti dolga 622 kilometrov, a je bila nato dolga 530 kilometrov.

Carlos Sainz je napadal ves čas hitrostne preizkušnje in zgodilo se mu je najhujše. Na 410. kilometru je pokvaril avtomobil in sicer se je zlomilo sprednje desno vzmetenje. Na pomoč mu je priskočil sotekmovalec v ekipi Volkswagen Mark Miller, s katerim sta popravila okvaro. Sainz je približno uro zatem, ko se je ustavil, nadaljeval z etapo. Nasser Al Attiyah je imel tako odprto pot k etapni zmagi in suverenemu vodstvu v skupnem seštevku.

Foto: Maindru

Med motociklisti je bil večji del etape v vodstvu Čilenec Francisco Lopez Contardo, ki je šele v drugi polovici etape izpustil vodstvo. Tudi med motociklisti je Cyril Despres poskušal nemogoče, a se ni mogel otresti Marca Come. Despres je sicer slavil svojo tretjo letošnjo in 26. etapno zmago v karieri na Dakarju, a to vsekakor ni tisto po kar je prišel na letošnji reli. Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Marc Coma, ki je le sledil Despresu, ki ga je ulovil kmalu po startu etape. V cilj sta največja tekmeca zadnjih let pripeljala skupaj.

Dobro je v etapi nastopil tudi Miran Stanovnik, ki je osvojil 15. mesto in zadržal 14. mesto v skupnem seštevku. Vsekakor mu trasa današnje etape ni ustrezala in podobno bo tudi v 12. etapi, ki bo zadnja v kateri lahko še pride do večjih pretresov. Na sporedu bo 678 kilometrov dolga etapa v kateri bo hitrostna preizkušnja dolga 555 kilometrov. Reli se bo končal v soboto, ko bo na sporedu zadnja 13. etapa.

Motociklisti
Rezultati 11. etape, Chilecito-San Juan, 694 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory4;33:13
2.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica+2:11
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia6:19
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha7:44
5.Alain Duclos (Fra) Aprilia10:03
6.Alexis Cody (ZDA) Honda10:17
7.Frans Verhoeven (Bel) BMW14:02
8.Jean De Azevedo (Bra) KTM15:36
9.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica15:42
10.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha17:08
...
15.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing30:09

Skupni vrstni red po 11. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica43;14:51
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+15:58
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia49:24
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha1;35:10
5.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2;42:55
6.Pal Anders Ullevalsetter (Nor) KTM2;57:45
7.Jean De Azevedo (Bra) KTM3;24:31
8.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory3;49:46
9.Alexis Cody (ZDA) Honda4;18:26
10.Henk Knuiman (Niz) KTM4;23:56
...
14.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing5;37:58


Avtomobilisti
Rezultati 11. etape, Chilecito-San Juan, 694 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen4;17:27
2.Stephane Peterhansel (Fra) BMW+1:13
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen4:52
4.Krištof Holovčič (Pol) BMW13:17
5.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW27:13
6.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi34:55
7.Christian Lavieille (Fra) Nissan35:33
8.Erik Van Loon (Niz) Mitsubishi54:49
9.Mark Miller (ZDA) Volkswagen1;01:55
10.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen1;14:50

Skupni vrstni red po 11. etapi
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen38;16:01
2.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen+51:49
3.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen1;27:27
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1;40:45
5.Krištof Holovčič (Pol) BMW4;02:54
6.Mark Miller (ZDA) Volkswagen4;42:38
7.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW6;15:38
8.Christian Lavieille (Fra) Nissan7;02:56
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi8;00:52
10.Erik Van Loon (Niz) Mitsubishi14;33:01

Pripravil Rajko Petek

Stanovnik naknadno 3. v 10. etapi

Objavljeno : 13.01.2011 13:08:34
Chilecito - Po koncu 10. etape relija Dakar so sodniki z dvema urama pribitka kaznovali Portugalca Rubena Fario. To pomeni, da je Miran Stanovnik zasedel 3. mesto in s tem izenačil svojo najboljšo etapno uvrstitev na Dakarju.
Stanovnik je bil tretji že leta 2009 v 1. etapi relija Dakar, ki je takrat prvič gostoval na ozemlju Južne Amerike. Faria je v 10. etapi zasedel 3. mesto in je bil po tej etapi uvrščen na 5. mesto v skupnem seštevku. Po dveh urah časovnega pribitka je zdrsnil na 8. mesto v skupnem seštevku in nima več možnosti za morebitno uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra v skupnem seštevku.

Trenutno je v teku že 11. etapa, katere 622 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo so organizatorji skrajšali za slabih sto kilometrov (530 kilometrov). Na prvi kontrolni točki (na 20-em kilometru), ki jo je prečkalo že 24 najboljših motociklistov v 10. etapi, je Miran Stanovnik na 6. mestu.
 
Pripravil Rajko Petek

Četrto mesto Stanovnika v 10. etapi!

Objavljeno : 13.01.2011 10:21:20
Chilecito - Za tekmovalci na 33. reliju Dakar je že 10. etapa. V njej je odlično nastopil Miran Stanovnik, ki je osvojil 4. mesto in se povzpel na 14. mesto v skupnem seštevku.


Udeleženci relija, ki so preživeli vse sedanje etape relija, so morali že zgodaj zjutraj na start 862 kilometrov dolge etape. Slednja jih je najprej popeljala preko prelaza Svetega Frančiška (Andi) v Argentino. Sledila je 172 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja, ki je dodobra pretresla lestvico skupnega seštevka med avtomobilisti in motociklisti. Etapa je bila navigacijsko zelo zahtevna in veliko tekmovalcev je zaradi tega izgubljalo živce in dragocene minute.

Foto: Maindru

Med motociklisti je ves čas kazalo na etapno zmago Portugalca Helderja Rodriguesa, a je slednji tako kot v 9. etapi storil navigacijsko napako. Slednja se je pripetila tudi Cyrilu Despresu, ki je zaostal skoraj deset minut za Marcom Como, ki je slavil etapno zmago in prednost v skupnem seštevku pred Despresom povečal na 18 minut. Miran Stanovnik se je večji del etape gibal okrog 10. mesta. V zaključku je odlično navigiral in v cilju dosegel 4. čas, kar je sijajen rezultat. V skupnem seštevku je napredoval na 14. mesto.

Med avtomobilisti je kmalu po pričetku etape na eni izmed sipin obstal Carlos Sainz. Španec je po nadaljevanju zaostajal devet minut za Al Attiyahom, ki je odlično nadaljeval vse do zadnjih 16-ih kilometrov, ko je odbrzel v napačno smer. Izgubil je težko prigarane minute in etapno zmago. Slednjo si je privozil Giniel De Viliers, ki je že leta 2009 slavil v skupnem seštevku. Al Attiyah je zaostal devet, Sainz pa 18 minut. V skupnem seštevku ima Al Attiyah že lepih 12 minut prednosti pred Sainzem.

Foto: Maindru

V četrtek bo na sporedu 11. etapa v kateri bo hitrostna preizkušnja dolga kar 622 kilometrov.

Motociklisti
Rezultati 10. etape, Copiapo-Chilecito, 862 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica3;06:35
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+9:56
3.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory13:22
4.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing21:26
5.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia21:43
6.Henk Knuiman (Niz) KTM22:11
7.Javier Pizzolito (Arg) Honda22:16
8.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica24:40
9.Alain Duclos (Fra) Aprilia26:56
10.Helder Rodrigues (Por) Yamaha27:46

Skupni vrstni red po 10. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica38;39:31
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+18:10
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia45:16
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha1;29:37
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory1;34:42
6.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2;29:24
7.Pal Anders Ullevalsetter (Nor) KTM2;36:39
8.Jean De Azevedo (Bra) KTM3;11:06
9.Henk Knuiman (Niz) KTM4;00:20
10.Alexis Cody (ZDA) Honda4;10:20
...
14.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing5;10:00

Avtomobilisti
Rezultati 10. etape, Copiapo-Chilecito, 862 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen2;53:15
2.Krištof Holovčič (Pol) BMW+4:23
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW5:38
4.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen8:54
5.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen18:13
6.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW30:51
7.Christian Lavieille (Fra) Nissan43:23
8.Mark Miller (ZDA) Volkswagen1;04:18
9.Ronan Chabot (Fra)SMG Buggy1;24:18
10.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi1;33:27

Skupni vrstni red po 10. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen33;58:34
2.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen+12:37
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen46:57
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1;39:22
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen3;40:43
6.Krištof Holovčič (Pol) BMW3;49:37
7.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW5;48:25
8.Christian Lavieille (Fra) Nissan6;27:23
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi7;25:57
10.Alfie Cox (JAR) Nissan15;55:22

Pripravil Rajko Petek
 

Stanovnik imel smolo na polovici etape

Objavljeno : 11.01.2011 22:34:48
Copiapo - Z 9. etapo se je nadaljeval 33. reli Dakar. Miran Stanovnik je imel na polovici etape šesti čas, a je imel nato težave z motorjem. Okvara mu je odnesla odlično etapno uvrstitev.


Foto: Maindru

Motociklisti so se na traso hitrostne preizkušnje podali v skupinah. Najprej se je na 235 kilometrov dolgo traso podala skupina desetih najboljših tekmovalcev. Skoraj štiri minute za njimi se je na traso podala skupina dvajsetih motociklistov v kateri je bil tudi Stanovnik. Kmalu po startu je večino tekmovalcev prve skupine v napačno smer ''odvlekel'' Helder Rodrigues. Ko so se vrnili na pravo traso so bili tik za skupino dvajsetih motoristov, ki so se na traso podali za njimi.

Nekje na polovici etape, ko je imel med vsemi 6. čas, se je Stanovniku na obe strani zadnjega kolesa zapletla žica zaradi katere se je moral ustaviti. Da je izvlekel navito žico je potreboval skoraj deset minut in sanj o dobri etapni uvrstitvi je bilo tam konec. Zmage se je v cilju lahko veselil Jonah Street, ki je po letu 2009 slavil svojo drugo etapno zmago na Dakarju. Marc Coma in Cyril Despres sta ciljno črto prečkala skupaj. Coma ostaja v vodstvu skupnega seštevka.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti sta bila zopet najhitrejša Nasser Al Attiyah in Carlos Sainz, ki sta skupaj pripeljala v cilj. Sainz, ki je slavil že svojo 22. etapno zmago na Dakarju v karieri, je znižal zaostanek za Al Attiyahem na dobre tri minute. Vozniki Volkswagna so ponovno slavili trojno zmago. V sredo bo na sporedu več kot 800 kilometrov dolga etapa v kateri se bo reli preko prelaza Svetega Frančiška vrnil v Argentino. Na sporedu bo 176 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja.Motociklisti
Rezultati 13. etape, Cordoba - Buenos Aires, 826 km:
MestoTekomvalecČas/zaostanek
1.Jonah Street (ZDA) Yamaha3;06:56
2.Frans Verhoeven (Bel) BMW+3:38
3.David Casteau (Fra) Sherco3:40
4.Gerard Farres Guell (Špa) Yamaha4:30
5.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha5:46
6.Daniel Gouet (Čil) Honda6:02
7.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory6:03
8.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM6:59
9.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica7:08
10.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia7:53
...
18.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing15:16

Skupni seštevek po 9. etapi:
MestoTekomvalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica35;32:56
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+8:14
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia23:33
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha1;01:51
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory1;21:20
6.Pal Anders Ullevalsetter (Nor) KTM2;02:17
7.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2;04:44
8.Alexis Cody (ZDA) Honda2;39:40
9.Jean De Azevedo (Bra) KTM2;42:55
10.Ivan Jakes (Svk) Yamaha2;57:32
...
18.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing4;48:34

Avtomobilisti
Rezultat 9. etape, Copiapo-Copiapo, 270 km:
MestoTekomvalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen2;14:37
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+1:56
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen9:02
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW11:14
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen14:54
6.Krištof Holovčič (Pol) BMW17:05
7.Alfie Cox (Fra) Nissan28:07
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi29:32
9.Christian Lavieille (Fra) Nissan29:55
10.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW36:55

Skupni vrstni red po 9. etapi:
MestoTekomvalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen30;56:23
2.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen+3:18
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen55:51
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1;42:48
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen2;45:19
6.Krištof Holovčič (Pol) BMW3;54:08
7.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW5;26:28
8.Christian Lavieille (Fra) Nissan5;52:54
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi6;01:24
10.Matthias Kahle (Nem) Buggy BMW7;43:06Pripravil Rajko Petek


Stanovnik z odličnim dirkanjem že na 17. mestu

Objavljeno : 11.01.2011 09:51:22
Copiapo - Miran Stanovnik je v najtežji etapi letošnjega relija Dakar zasedel 12. mesto in se povzpel na 17. mesto v skupnem seštevku. V vodstvu Marc Coma in Nasser Al Attiyah.

Kar 508 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja je bila dovolj zahtevna, da je Miran Stanovnik lahko unovčil vse svoje znanje in fizično pripravljenost. V cilju etape, v kateri je slavil Marc Coma, je bil vidno utrujen a zelo zadovoljen. ''Casteau se mi je v cilju še deset minut zahvaljeval, ker sem ga rešil, da se ni prevečkrat izgubil med sipinami. Sam sem z odličnim navigiranjem in dobrim ritmom le uspel streti odpor zasledovalcev in jim uspel pobegniti,'' so bile prve besede Stanovnika, ki mu je še bolj žal za odpadlimi 370-imi kilometri nedeljske 7. etape.

Foto: Maindru

Vendar je bila tudi današnja etapa dovolj zahtevna, da je kar nekaj tekmovalcev plačalo davek nepremišljenega dirkanja. Na 50-em kilometru je grdo padel in si pri tem zlomil ključnico Portugalec Paulo Goncalves. Moral je odstopiti z relija. Razred zase sta bila zopet Despres in Coma. Španec se ne da in spretno izkorišča prednost, ki jo ima pred Francozom, ki za njem zaostaja že skoraj deset minut. Vendar relija še zdaleč ni konec in bo potrebno tudi v naslednjih etapah dirkati preudarno.

Med avtomobilisti je večji del etape kazalo, da si bo Carlos Sainz pridirkal še večjo prednost pred Nasserjem Al Attiyahom. Katarec je v zadnjih 70 kilometrih uspel pobegniti Sainzu, ki je nato zaostal več kot 6 minut in izgubil vodstvo v skupnem seštevku. V cilju etape je bilo med njima kar nekaj vroče krvi saj naj bi člana ekipe Volkswagen celo trčila med seboj na eni izmed sipin, kjer je nato obtičal Sainz. Al Attiyah ima pred nadaljevanjem dirke dobrih 5 minut prednosti pred Sainzem. Drugi osmoljenec današnje etape je bil Stephane Peterhansel, ki je za Al Attiyahem zaostal več kot uro in nazadoval na 4. mesto v skupnem seštevku.

Foto: Maindru

Reli se bo nadaljeval v torek, ko bo na sporedu 9. etapa. Tekmovalce, ki bodo uspeli priti v cilj današnje etape čaka 235 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja, ki bo v večji meri potekala po sipinah.

Motociklisti
Rezultati 8. etape, Antofagasta-Copiapo, 776 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica6;05:02
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+1:55
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia4:21
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha8:38
5.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM25:03
6.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory29:06
7.Alain Duclos (Fra) Aprilia36:10
8.Jean De Azevedo (Bra) KTM38:41
9.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica42:28
10.Alexis Cody (ZDA) Honda43:27
...
12.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing46:11

Skupni vrstni red po 8.etapi:
Mesto TekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica32;18:52
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+9:19
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia22:48
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha41:42
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory1;09:59
6.Pal Anders Ullevalsetter (Nor) KTM2;02:26
7.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2;03:01
8.Alexis Cody (ZDA) Honda2;31:36
9.Jean De Azevedo (Bra) KTM2;40:48
10.Ivan Jakes (Svk) Yamaha2;55:00
...
17.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing4;40:26

Avtomobilisti
Rezultati 8. etape, Antofagasta-Copiapo, 776 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen5;16:30
2.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen+6:36
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen17:22
4.Mark Miller (ZDA) Volkswagen20:01
5.Joan Roma (Špa) Nissan52:51
6.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1;13:41
...

Skupni vrstni red po 8.etapi
Mesto TekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen28;39:50
2.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen+5:14
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen48:45
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1;33:30
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen2;32:23
...

Pripravil Rajko Petek
Stanovnik napredoval na 21. mesto

Objavljeno : 10.01.2011 09:19:33
Antofagasta - Miran Stanovnik je v 7. etapi relija Dakar zasedel 20. mesto in napredoval na 21. mesto v skupnem seštevku relija. V vodstvu ostajata Marc Coma in Carlos Sainz.


Vendar sta danes boljše kot vodilna v skupnem seštevku med motociklisti in avtomobilisti, z etapo opravila Cyril Despres in Nasser Al Attiyah. Oba sta uspela zmanjšati zaostanek v skupnem seštevku za Como in Sainzem. Kljub temu, da je odlično v etapi nastopil tudi Miran Stanovnik, ni bil nič kaj zadovoljen z odločitvijo organizatorjev, ki so hitrostno preizkušnjo današnje etape iz 631 kilometrov znižali na 273 kilometrov. Vseeno je bila etapa tehnično zelo zahtevna in Stanovnik je zasedel 20. mesto. Svojo prvo letošnjo etapno zmago je slavil Francisco Lopez Contardo, ki je tako osvojil že 4 etapne zmage v karieri na Dakarju in se učvrstil na 3. mestu v skupnem seštevku.

Miran Stanovnik, Foto: Maindru

Med avtomobilisti so trojno etapno zmago slavili vozniki Volkswagnov. Nasser Al Attiyah je vknjižil jubilejno 10. etapno zmago v karieri in drugo letošnjo na Dakarju. Bolj pomembno kot to je, da se je uspel vodilnemu Carlosu Sainzu približati na vsega minuto in 22 sekund zaostanka v skupnem seštevku. Stefan Peterhansel je zaostal več kot 7 minut in na 3. mestu v skupnem seštevku zaostaja že več kot 20 minut.


Francisco Lopez Contardo, Foto: Maindru

Reli se bo nadaljeval v ponedeljek, ko bo na sporedu 776 kilometrov dolga etapa v kateri bo na sporedu 508 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Vsaj načrtovano je tako.

Dirka se je odvijala do 273 km.


Motociklisti
Rezultati 7. etape, Arica-Antofagasta:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia3;29:45
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+2:21
3.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica3:45
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha9:14
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory10:44
6.Stefan Svitko (Svk) KTM11:19
7.Paulo Goncalves (Por) BMW14:03
8.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM14:03
9.Frans Verhoeven (Bel) BMW16:05
10.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica18:05
...
20Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing40:25

Skupni vrstni red po 7. etapi
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica26;13:50
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+7:24
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia18:27
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha33:04
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory40:53
6.Frans Verhoeven (Bel) BMW1;14:10
7.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica1;16:33
8.Stefan Svitko (Svk) KTM1;16:54
9.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha1;20:11
10.Pal Anders Ullevalsetter (Nor) KTM1;37:23
...
18.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing3;54:15

Avtomobilisti
Rezultati 7. etape, Arica-Antofagasta:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen2;40:57
2.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen+1:20
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen2:56
4.Stephane Peterhansel (Fra) BMW7:40
5.Krištof Holovčič (Pol) BMW17:00
6.Christian Levieille (Fra) Nissan20:07
7.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW20:48
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi22:14
9.Joan Roma (Špa) Nissan24:39
10.Tonnie Van Deinje (Niz) Mitsubishi35:10

Rezultati 7. etape, Arica-Antofagasta:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen23;21:58
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen+1:22
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW21:11
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen32:45
5.Krištof Holovčik (Pol) BMW1;28:59
6.Mark Miller (ZDA) Volkswagen2;13:44
7.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi2;38:50
8.Christian Levieille (Fra) Nissan3;26:41
9.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW3;30:40
...


Pripravil Rajko Petek
Na Dakarju prost dan

Objavljeno : 08.01.2011 17:43:49
Arica - Na vzdržljivostnem reliju Dakar je na sporedu edini dan odmora. Slednji bo tekmovalcem, ki jih v soboto zjutraj še ni bilo v cilj 6. etape koristil, Miran Stanovnik bi pa rajši videl, da bi se dirka nadaljevala.


Stanovnik je tudi na dan odmora vstal zgodaj zjutraj in je spal le kakšno uro dlje kot spi med etapami relija, ko vstaja že nekaj malega po tretji uri zjutraj. Fizično je dobro pripravljen in ne želi spreminjati utečenega ritma. Poleg tega bi sam veliko rajši nadaljeval z dirko, a na to ne more vplivati. V primeru, da bo potreboval še kakšno uro spanca bo s slednjim opravil v soboto popoldne.

Foto: Maindru

Mehanik Thorsten Kaiser mu bo pred nadaljevanjem relija zamenjal agregat na motorju, o čemer je Stanovnik s strokovnjaki v cilju 6. etape diskutiral kar tri ure. Odločili so se za zamenjavo kar je lahko tudi dvorezen meč saj bo agregat povsem nov. Stanovnik je zadovoljen z dirkanjem v 5. in 6. etapi in se že veseli naslednjih nekaj etap, ki bodo podobne omenjenima. Vsekakor lahko še napreduje navzgor v skupnem seštevku. Favorita ostajata Marc Coma in Cyril Despres katerima so tekmeci bližje kot v prejšnjih letih.

Foto: Maindru

Že drugič zapored je brez etapne zmage ostal Ruben Faria kateremu so sodniki v cilju dodali skoraj deset minut časovnega pribitka. Portugalec se je po dotakanju goriva na traso hitrostne preizkušnje podal že po petih minutah čeprav je predpisan postanek 15 minut. Med avtomobilisti je imel smolo Stephane Peterhansel, ki je v 6. etapi imel kar 4 "defekte". Imel je tri rezervna kolesa tako, da je moral zaradi zadnjega "defekta" večkrat ustaviti in napihniti gumo ter nato nadaljevati z relijem. Carlos Sainz in Nasser Al Attiyah sta se teko znebila največjega oz. edinega tekmeca za skupno zmago. Vendar, če iz tabora Volkswagna ne bo kmalu zapel ukaz, da se morata Sainz in Al Attiyah umiriti, se lahko zgodi, da bo Peterhansel najbolj nasmejan. Relija še zdaleč ni konec in na sporedu bodo vsaj še štiri zelo zahtevne etape.


Foto: Maindru - Stephane Peterhansel

Pripravil Rajko Petek

Stanovnik napredoval na 23. mesto

Objavljeno : 08.01.2011 17:13:39
Arica - Miran Stanovnik je v 6. etapi relija Dakar zasedel 23. mesto in napredoval na 23. mesto v skupnem seštevku relija. V vodstvu Marc Coma in Carlos Sainz.

Kar 721 kilometrov dolga etapa je potekala po terenu, ki je Stanovniku od nekdaj najljubši. Vsa 456 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja je potekala v puščavi Atakama in je tekmovalce popeljala vse do baznega tabora v Arici, ki leži tik ob meji s Perujem. Najhitrejši je bil Ruben Faria, ki je slavil prvo letošnjo zmago na Dakarju. Sicer je slavil že v 1. etapi, a so mu sodniki zaradi prehitre vožnje prisodili minuto kazni. Vodilni Marc Coma je za Cyrilom Despresom zaostal dobo minuto in zadržal vodstvo v skupnem seštevku.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti je imel veliko smole Stephane Peterhansel, ki je bil v vodstvu več kot polovico hitrostne preizkušnje. Nato mu je štirikrat zapored spustila guma in sanj o dobrem rezultatu je bilo v hipu konec. Sicer je imel Peterhansel po en defekt tudi v četrtkovi in sredini etapi, a je vselej uspel uloviti najhujša tekmeca v Volkswagnih. Že svojo četrto letošnjo etapno zmago je slavil Carlos Sainz, ki je le za 9 sekund ugnal Katarca Al Attiyaha.

V soboto bo na reliju na sporedu edini dan odmora, ki ga bodo tekmovalci preživeli v baznem taboru ob Perujski meji v mestecu Arica. V nedeljo bo na sporedu 7. etapa s ciljem v Antofagasti. Udeležence, ki so preživeli prvo polovico relija čaka 839 kilometrov dolga etapa v kateri bo na sporedu 631 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Slednja bo za avtomobiliste in tovornjake dolga ''le'' 611 kilometrov.


Motociklisti
Rezultati 6. etape, Iquique-Arica, 721 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory5;35:27
2.Helder Rodrigues (Por) Yamaha+0:50
3.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory3:54
4.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica5:20
5.Stefan Svitko (Svk) KTM8:07
6.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia9:00
7.Ivan Jakes (Svk) Yamaha9:32
8.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha10:27
9.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM11:25
10.Frans Verhoeven (Bel) BMW17:15
...
23.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing48:31

Skupni vrstni red po 6. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica22:40:20
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+8:48
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia22:12
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha27:35
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory29:54
6.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha49:30
7.Jonah Street (ZDA) Yamaha57:36
8.Frans Verhoeven (Bel) BMW1;01:50
9.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica1;02:13
10.Stefan Svitko (Svk) KTM1;09:20
...
23.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing3;17:35

Avtomobilisti
Rezultati 6. etape, Iquique-Arica, 721 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen4;53:53
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+0:09
3.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen9:49
4.Mark Miller (ZDA) Volkswagen9:50
5.Stephane Peterhansel (Fra) BMW12:25
6.Krištof Holovčič (Pol) BMW25:26
7.Guerlain Chicherit (Fra) Mini28:34
8.Orlando Terranova (Arg) BMW38:55
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi44:22
10.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW48:49

Skupni vrstni red po 6. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen20;39:41
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volkswagen+2:42
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW14:51
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen31:09
5.Krištof Holovčik (Pol) BMW1;13:19
6.Mark Miller (ZDA) Volkswagen1;35:53
7.Orlando Terranova (Arg) BMW1;37:54
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi1;33:34
9.Guerlain Chicherit (Fra) Mini2;45:25
10.Christian Levieille (Fra) Nissan3;07:54

Pripravil Rajko Petek

Peterhansel in Goncalves slavila v peti etapi

Objavljeno : 06.01.2011 22:14:06
Iquique - Stephane Peterhansel in Paulo Goncalves sta slavila v 5. etapi 33. relija Dakar. Miran Stanovnik je zasedel 29. mesto in se povzpel na 28. mesto v skupnem seštevku.

5. etapa letošnjega relija je bila prva prava dakarska etapa, ki je postregla prav z vsem s čimer lahko postreže takšna dirka. Med motociklisti je že okoli četrte ure zjutraj prvo napako storil Cyril Despres. Pri izhodu iz baznega tabora ni upošteval signalizacije in je bil takoj kaznovan z desetimi minutami časovnega pribitka. Hitrostna preizkušnja je bila dolga kar 432 kilometrov in že na 80-em kilometru je padel Marc Coma. Španec je moral za silo popraviti hladilnik, a je lahko nadaljeval z dirko. Večji del etape je za Despresom zaostajal več kot deset minut.


Foto: Maindru

Na 230-em kilometru je grdo padel Olivier Pain, ki je bil v nezavesti, ko je do njega pridirkal Coma. Španec se je ustavil, poklical pomoč in počakal, da je prispel njegov pomočnik Juan Pedrero Garcia. Slednji je bil nato ob Painu. Sicer se je ob nesrečnemu Francozu, ki je zlomil zapestje, ustavil tudi Paulo Goncalves, ki v cilju ni bil najhitrejši, a so mu sodniki odbili čas, ko je čakal ob Painu. Tako je slavil svojo prvo etapno zmago na Dakarju. Isto so čas odbili tudi Comi, ki je bil tako v etapi celo 12 sekund hitrejši od Despresa in ostaja v vodstvu v skupnem seštevku. Miran Stanovnik je danes nastopil boljše kot v prejšnjih etapah in v nadaljevanju lahko pričakujemo, da bo še stopnjeval ritem dirkanja.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti je svojo 56. etapno zmago v karieri (33 z motorjem) slavil Stephane Peterhansel. Zmagovalec devetih Dakarjev (6x na motorju, 3x z avtomobilom) je bil v vodstvu ves čas hitrostne preizkušnje in se je približal vodilnemu Sainzu na manj kot dve minuti in pol zaostanka. Nasser Al Attiyah zaostaja nekaj sekund več kot Peterhansel. Med etapo si je zapestje poškodoval Rus Leonid Novitskiy, ki je v zadnji tretjini etape sovozniku prepustil nalogo, da pripelje avto v cilj etape.

Reli se bo nadaljeval v petek, ko bo na sporedu 6. etapa. Kar 721 kilometrov puščave je pred tekmovalci. Od tega bo hitrostna preizkušnja dolga 456 kilometrov. Cilj etape bo v Arici, ki leži povsem na meji s Perujem.


Motociklisti
Rezultati 5. etape, Calama-Iquique,459 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Paulo Goncalves (Por) BMW5;12:23
2.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia+2:18
3.Frans Verhoeven (Bel) BMW2:19
4.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica3:58
5.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory4:10
6.Helder Rodrigues (Por) Yamaha10:01
7.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory12:05
8.Jonah Street (ZDA) Yamaha15:15
9.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM17:01
10.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica17:36
...
29.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing53:37

Skupni vrstni red po 5. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica16;59:33
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+10:14
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia18:32
4.Paulo Goncalves (Por) BMW21:42
5.Helder Rodrigues (Por) Yamaha32:05
6.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory35:14
7.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica40:01
8.Jonah Street (ZDA) Yamaha42:55
9.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha44:23
10.Frans Verhoeven (Bel) BMW49:55
...
28.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing2;34:24

Avtomobilisti
Rezultati 5. etape, Calama-Iquique,459 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Stephane Peterhansel (Fra) BMW4;33:19
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+1:24
3.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen3:15
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen5:21
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen20:42
6.Krištof Holovčič (Pol) BMW23:23
7.Orlando Terranova (Arg) BMW29:03
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi37:04
9.Joan Roma (Špa) Nissan39:22
10.Guerlain Chicherit (Fra) Mini52:52

Skupni vrstni red po 5.etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen15;45:48
2.Stephane Peterhansel (Fra) BMW+2:26
3.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen2:33
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen21:20
5.Krištof Holovčik (Pol) BMW47:53
6.Orlando Terranova (Arg) BMW58:59
7.Mark Miller (ZDA) Volkswagen1;26:03
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi1;33:34
9.Joan Roma (Špa) Nissan1;44:39
10.Guerlain Chicherit (Fra) Mini2;16:51

Pripravil Rajko Petek


Stanovnik napredoval na 32. mesto

Objavljeno : 05.01.2011 22:39:49
Calama - Na vzdržljivostnem reliju Dakar so tekmovalci opravili s 4. etapo. Slavila sta Marc Coma in Carlos Sainz. Miran Stanovnik je osvojil 36. mesto in napredoval na 32. mesto v skupnem seštevku.


Foto: Maindru

V kar 761 kilometrov dolgi etapi so tekmovalci preko prelaza Jama prečkali Ande. Miran je vstal že ob pol tretji uri zjutraj in se nato pripravil za 550 kilometrov dolg transfer iz Argentine v Čile. Na obrobju Atakame se je popoldne pričela 207 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Slednjo je Miran končal 25 minut za Como, ki je slavil etapno zmago in prevzel vodstvo v skupnem seštevku za dve sekundi. Cyril Despres na 2. mestu je zaostal 16 sekund.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti so ponovno blesteli Carlos Sainz, Stephane Peterhansel in Nasser Al Attiyah. Etapno zmago je slavil Sainz, ki je še povečal prednost v skupnem seštevku pred tekmecema. To je bila njegova jubilejna 20. etapna zmaga in tretja letošnja na Dakarju. Etapa je bila usodna za Robbya Gordona (Hummer) kateremu je odpovedal motor. Vsekakor se bo ''pravi Dakar'' pričel s četrtkovo 459 kilometrov dolgo 5. etapo katere cilj bo v mestecu Iquique. Hitrostna preizkušnja bo za vse udeležence dolga kar 423 kilometrov. Vsekakor lahko pričakujemo, da bo trasa v naslednjih etapah Miranu veliko bolj ustrezala kot v dosedanjih etapah.


Motociklisti Mesto Tekmovalec Čas/zaostanek 1. Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica 4;18:55 2. Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory +2:21 3. Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia 2:05 4. Olivier Pain (Fra) (Fra) Yamaha 6:20 5. Helder Rodrigues (Por) Yamaha 6:55 6. Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica 7:15 7. Jordi Viladoms (Špa) Yamaha 8:22 8. David Casteau (Fra) Sherco 8:53 9. Frans Verhoeven (Bel) BMW 9:43 10. Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM 10:26 ... 36. Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing 25:20
 
Motociklisti
Rezultati 4. etape, San Salvador de Jujuy-Calama, 761 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica4;18:55
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+2:21
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia2:05
4.Olivier Pain (Fra) (Fra) Yamaha6:20
5.Helder Rodrigues (Por) Yamaha6:55
6.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica7:15
7.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha8:22
8.David Casteau (Fra) Sherco8:53
9.Frans Verhoeven (Bel) BMW9:43
10.Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM10:26
...
36.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing25:20

Skupni vrstni red po 4. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory4;33:13
2.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica+2:11
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia6:19
4.Helder Rodrigues (Por) Yamaha7:44
5.Alain Duclos (Fra) Aprilia10:03
6.Alexis Cody (ZDA) Honda10:17
7.Frans Verhoeven (Bel) BMW14:02
8.Jean De Azevedo (Bra) KTM15:36
9.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica15:42
10.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha17:08
...
32.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing30:09

Avtomobilisti
Rezultati 4. etape, San Salvador de Jujuy-Calama, 761 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen1;57:09
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+0:50
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1:22
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen2:17
5.Mark Miller (ZDA) Volkswagen2:43
6.Orlando Terranova (Arg) BMW4:04
7.Guerlain Chicherit (Fra) Mini4:38
8.Krištof Holovčik (Pol) BMW5:56
9.Leonid Novitski (Rus) BMW10:35
10.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi11:23

Skupni vrstni red po4. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory11;09:14
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+4:24
3.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia5:41
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen27:45
5.Krištof Holovčik (Pol) BMW10:03
6.Orlando Terranova (Arg) BMW33:11
7.Leonid Novitski (Rus) BMW49:40
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi59:45
9.Joan Roma (Špa) Nissan1;08:32
10.Mark Miller (ZDA) Volkswagen1;08:36

Pripravil Rajko Petek


Najhitrejša Coma in Al Attiyah

Objavljeno : 05.01.2011 09:44:02
San Salvador - Tretja etapa relija Dakar se je izšla po željah Marca Come in Nasserja Al Attiyaha. Miran Stanovnik je zasedel 44. mesto v etapi in nazadoval na 36. mesto v skupnem seštevku.


Kot vedno so se na traso več kot 700 kilometrov dolge trase prvi podali motociklisti. Na sporedu so imeli 521 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo, ki se je slabo pričela za Cyrila Despresa. Lanski zmagovalec se je kmalu po startu zaletel v enega izmed gledalcev ob trasi, a se je bližnje srečanje za oba dobro končalo. Despres je zato v prvem delu zaostajal že pet minut in pol za Marcom Como, ki je drvel svoji 12. etapni zmagi na Dakarju naproti. Vendar se Despres ni dal in je vseskozi zmanjševal zaostanek za Špancem, ki je verjetno tudi zaradi pritiska naredil eno napako in odbrzel v napačno smer.

Foto: Maindru

V cilju etape je imel Coma le še 2 minuti in 21 sekund prednosti pred Despresom, kar pa ni zadostovalo za prevzem vodstva. Le 14 sekund sedaj loči največja tekmeca na zadnjih šestih Dakarjih. Miran Stanovnik danes ni imel svojega dne. V prvi polovici etape si je nabral skoraj ves zaostanek, ki se v drugi polovici etape, s katero je veliko bolje opravil, ni pretirano povečal. V cilju etape je Stanovnik objasnil zakaj si je nabral toliko zaostanka. Nekje na polovici hitrostne preizkušnje se mu je strgala veriga. Okvaro je moral odpraviti, da je lahko nadaljeval z dirko. Vendar je prepričan, da ni edini, ki bo imel mehanske težave do konca relija. Zato ostaja optimističen pred nadaljevanjem relija.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti, katerih hitrostna preizkušnja je bila dolga 500 kilometrov, so ponovno pravi spektakel uprizorili Sainz, Peterhansel in Al Attiyah. Slednji je od Peterhansla prevzel vodstvo na stotem kilometru in ga ni več izpustil iz rok. V zadnjih 200-ih kilometrih je sicer izgubil minuto prednosti pred zasledovalcema, a se je vseeno veselil svoje 9. etapne zmage na Dakarju. Carlos Sainz, ki ostaja v vodstvu v skupnem seštevku je zaostal le 25 sekund, Peterhansel pa 59 sekund.

V sredo bo na sporedu etapa s ciljem v Calami. Tekmovalci bodo preko prelaza Jama v Andih zapustili Argentino in dirko nadaljevali v Čilu. Nadmorska višina na prelazu znaša 4800 metrov kar je višina najvišje gore v Evropi, Mt. Blanca. Hitrostna preizkušnja za vse udeležence relija bo dolga 207 kilometrov, etapa skupaj s transferjem pa 761 kilometrov.


 
Motociklisti
Rezultati 3. etape, San Miguel de Tucuman-San Salvador de Jujuy, 752 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica4;18:55
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+2:21
3.Paulo Goncalves (Por) BMW3:36
4.Olivier Pain (Fra) (Fra) Yamaha4:34
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory5:46
6.Jose Rodrigues (Bra) BMW8:22
7.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha9:18
8.Helder Rodrigues (Por) Yamaha9:18
9.David Casteau (Fra) Sherco10:01
10.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica10:53
...
44.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing46:06

Skupni vrstni red po 3. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory9;38:58
2.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica+0:14
3.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory9:38
4.Paulo Goncalves (Por) BMW10:43
5.Filho Rodrigues (Bra) BMW16:07
6.Olivier Pain (Fra) (Fra) Yamaha16:21
7.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia18:21
8.Helder Rodrigues (Por) Yamaha19:21
9.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica19:22
10.Jonah Street (ZDA) KTM20:50
...
36.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing1;18:39

Avtomobilisti
Rezultati 3. etape, San Miguel de Tucuman-San Salvador de Jujuy, 731 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen3;42:20
2.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen+0:25
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW0:59
4.Krištof Holovčik (Pol) BMW5:30
5.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen5:53
6.Mark Miller (ZDA) Volkswagen9:35
7.Orlando Terranova (Arg) BMW10:27
8.Leonid Novitski (Rus) BMW10:27
9.Guerlain Chicherit (Fra) Mini13:26
10.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi18:20

Skupni vrstni red po 3.etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen9;12:05
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+3:34
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW4:19
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen16:57
5.Krištof Holovčik (Pol) BMW21:49
6.Orlando Terranova (Arg) BMW29:07
7.Leonid Novitski (Rus) BMW39:05
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi48:22
9.Joan Roma (Špa) Nissan54:53
10.Christian Lavieille (Fra) Nissan57:55


Etapna zmaga Despresu, Stanovnik 38.

Objavljeno : 04.01.2011 10:49:05
San Miguel - Cyril Despres med motociklisti in Carlos Sainz med avtomobilisti sta zmagovalca 2. etape 33. relija Dakar. Omenjena ostajata vodilna v skupnem seštevku. Miran Stanovnik je etapo končal na 38. mestu.


Despres je po sodniški odločitvi slavil že v prvi etapi saj je bil Ruben Faria kaznovan z minuto pribitka zaradi prehitre vožnje na odseku z omejitvijo hitrosti. Zato se je moral Despres kot zmagovalec 1. etape na 300 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo 2. etape podati kot prvi. Šele tretjič v karieri mu je uspelo, da ga vse do cilja etape ni uspel nihče uloviti, ter da je slavil etapno zmago. S tem je slavil že svojo 25. etapno zmago na Dakarju.

Foto: Maindru

Marc Coma je zasedel 2. mesto in za Despresom zaostaja 2 minuti in 35 sekund v skupnem seštevku. ''Današnja trasa je bila polna ovinkov. Kot bi vozil 300 kilometrov dolg veleslalom s skoki. Ves čas sem pazil na gume. Najbolj pomembno je, da najdeš pravi ritem in dober občutek. Ves čas etape je dirkanje zahtevalo popolno koncentracijo,'' je v cilju etape dejal Coma. Miran Stanovnik je zaostal 22 minut za zmagovalcem in zaseda 31. mesto v skupnem seštevku.

Foto: Maindru

Med avtomobilisti je drugo zaporedno in že 19. etapno zmago v karieri na Dakarju slavil Carlos Sainz. Tudi on je bil tako kot Despres v vodstvu ves čas 324 kilometrov dolge hitrostne preizkušnje. V zadnjih kilometrih le te se je izkazal Nasser Al Attiyah, ki je prepolovil dvominutni zaostanek za Sainzem. Osvojil je 2. mesto z minuto zaostanka. Tretje mesto v etapi je pripadlo Francozu Stephanu Peterhanslu, ki je zaostal minuto in pol. V skupnem seštevku ima Sainz dobre tri minute prednosti pred Al Attiyahom in Peterhanslom.

Največja osmoljenca med avtomobilisti v 2. etapi sta bila Američana Mark Miller (Volkswagen) in Robby Gordon (Hummer). Miler se je zaletel v pričetku etape, Gordon, ki je bil lani tretji, pa je imel okvaro avtomobila slabih 100 kilometrov do cilja. Oba sta v cilj etape pripeljala več kot 50 minut za zmagovalcem. Dirka se bo nadaljevala v torek, ko bo na sporedu 752 kilometrov dolga etapa v kateri bodo imeli motociklisti in avtomobilisti na sporedu 231 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo.


Motociklisti
Rezultati 2. etape, Cordoba - San Miguel, 740 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory3;19:11
2.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica+1:49
3.David Casteau (Fra) Sherco3:46
4.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia4:06
5.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory5:42
6.Olivier Pain (Fra) (Fra) Yamaha6:44
7.Jonah Street (ZDA) KTM7:36
8.Paulo Goncalves (Por) BMW7:39
9.Helder Rodrigues (Por) Yamaha7:56
10.Frans Verhoeven (Niz) BMW8:12
...
38.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing22:13

Skupni vrstni red po 2. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory5;17:42
2.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica+2:35
3.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory6:13
4.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia6:51
5.Paulo Goncalves (Por) BMW9:28
6.David Casteau (Fra) Sherco10:01
7.Jonah Street (ZDA) KTM10:14
8.Juan Pedrero Garcia (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica10:50
9.Filho Rodrigues (Bra) BMW11:26
10.Frans Verhoeven (Niz) BMW12:06
...
31.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing35:54

Avtomobilisti
Rezultati 2. etape, Cordoba-San Miguel, 764 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen3;11:28
2.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen+1:03
3.Stephane Peterhansel (Fra) BMW1:34
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen5:43
5.Orlando Terranova (Arg) BMW8:14
6.Krištof Holovčik (Pol) BMW8:57
7.Guerlain Chicherit (Fra) Mini11:09
8.Leonid Novitski (Rus) BMW14:42
9.Ricardo Leal Dos Santos (Por) BMW16:42
10.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi17:47

Skupni vrstni red po 2. etapi
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen5;30:00
2.Stephane Peterhansel (Fra) BMW+3:05
3.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen3:19
4.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen10:49
5.Krištof Holovčik (Pol) BMW16:04
6.Orlando Terranova (Arg) BMW18:25
7.Leonid Novitski (Rus) BMW28:23
8.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi29:47
9.Christian Lavieille (Fra) Nissan33:32
10.Joan Roma (Špa) Nissan35:45

Pripravil Rajko PetekStanovnik pričel s 30. mestom

Objavljeno : 03.01.2011 09:33:18
Cordoba - Motociklist Ruben Faria je zmagovalec 1. etape 33. relija Dakar in prvi vodilni v skupnem seštevku na letošnjem reliju. Miran Stanovnik je etapo končal na 30. mestu.

Po včerajšnjem uvodnem transferju do Victorie so se udeleženci relija spopadli s 758 kilometrov dolgo etapo v kateri je bila na sporedu 192 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Najhitrejši je bil Portugalec Faria, ki na letošnjem reliju opravlja delo pomočnika Cyrila Despresa. Njegova naloga je, da skuša biti ves čas čim bližje Despresu, če se morebiti trikratnem zmagovalcu Dakarja pripeti kakšna nesreča. Faria je že pred relijem potrdil, da se veliko boljše počuti na 450 kubičnem motorju kot se je pa v prejšnjih sezonah na 690 kubičnem. Danes je vknjižil svojo četrto etapno zmago na Dakarju. Že po desetih kilometrih današnje etape se je poškodoval Francoz Cyril Esquirol.Foto : Maindru

Na 3. in 4. mestu sta etapo končala Marc Coma in njegov pomočnik Juan Pedrero. Miran Stanovnik je reli po pričakovanjih pričel zadržano. Osvojil je 30. mesto in za Fario zaostal 14 minut. Kmalu za motoristi in štirikolesniki so se na traso podali tudi avtomobilisti. Etapno zmago med vozniki štirikolesnikov je slavil Čeh Josef Mahaček, ki je že leta 2009 postal zmagovalec Dakarja v tej kategoriji. Danes je dosegel svojo peto etapno zmago v karieri na tem zahtevnem reliju.

Foto : Maindru

Lanski zmagovalec Dakarja Carlos Sainz je med avtomobilisti nadaljeval tam kjer je lani končal. Slavil je svojo 18. etapno zmago in v hudem nalivu tvegal nekaj več od tekmecev. Poleg tega ima Sainz veliko izkušenj na tovrstnih trasah še iz časov, ko je postal dvakratni svetovni prvak v reliju. Najbolj izkušen voznik v tem trenutku kar se tiče Dakarja je Francoz Stephane Peterhansel, ki je zaostal minuto in pol in osvojil 2. mesto. Lani drugi Nasser Al Attijah je osvojil 3. mesto.

V ponedeljek bo na sporedu 740 kilometrov dolga etapa za motocikliste in 764 kilometrov dolga etapa za avtomobiliste. Motociklisti se bodo vmes spopadli na 300, avtomobilisti pa na 324 kilometrov dolgi hitrostni preizkušnji.

Motociklisti
Rezultati 1. etape, Victoria – Cordoba, 758 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory1;58:02
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+0:29
3.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica1:15
4.Juan Pedrero (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2:13
5.Paulo Goncalves (Por) BMW2:18
6.Jonah Street (ZDA) KTM3:07
7.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia3:14
8.Jose Rodrigues (Bra) BMW3:23
9.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha4:12
10.Frans Verhoeven (Niz) BMW4:23
...
30.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing14:10

Skupni vrstni red po 1. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Ruben Faria (Por) KTM 450 Rally Replica Factory1;58:02
2.Cyril Despres (Fra) KTM 450 Rally Replica Factory+0:29
3.Marc Coma (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica1:15
4.Juan Pedrero (Špa) KTM 450 Rally Factory Replica2:13
5.Paulo Goncalves (Por) BMW2:18
6.Jonah Street (ZDA) KTM3:07
7.Francisco Lopez Contardo (Čil) Aprilia3:14
8.Jose Rodrigues (Bra) BMW3:23
9.Jordi Viladoms (Špa) Yamaha4:12
10.Frans Verhoeven (Niz) BMW4:23
...
30.Miran Stanovnik (Slo) KTM Inotherm Racing14:10

Avtomobiliti
Rezultati 1. etape, Victoria – Cordoba, 758 km:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen2;18:32
2.Stephane Peterhansel (Fra) BMW+1:31
3.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen2:16
4.Mark Miller (ZDA) Volkswagen4:17
5.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen5:06
6.Krištof Holovčik (Pol) BMW7:07
7.Orlando Terranova (Arg) BMW10:11
8.Robbie Gordon (ZDA) Hummer11:04
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi12:00
10.Christian Lavieille (Fra) Nissan13:41

Skupni vrstni red po 1. etapi:
MestoTekmovalecČas/zaostanek
1.Carlos Sainz (Špa) Volkswagen2;18:32
2.Stephane Peterhansel (Fra) BMW+1:31
3.Nasser Al Attiyah (Kat) Volswagen2:16
4.Mark Miller (ZDA) Volkswagen4:17
5.Giniel De Viliers (JAR) Volkswagen5:06
6.Krištof Holovčik (Pol) BMW7:07
7.Orlando Terranova (Arg) BMW10:11
8.Robbie Gordon (ZDA) Hummer11:04
9.Guilherme Spinelli (Bra) Mitsubishi12:00
10.Christian Lavieille (Fra) Nissan13:41


Pripravil Rajko Petek


Stanovnik pričel svoj 14. Dakar

Objavljeno : 02.01.2011 13:42:40
Buenos Aires - Miran Stanovnik se je v soboto zvečer po slovenskem času podal na že svoj 14. reli Dakar. S startne rampe v Buenos Airesu se je na traso več kot 9000 kilometrov dolgega relija podalo 407 vozil.
S starta se je podalo 170 motoristov med katerimi je tudi Stanovnik, ki se je na reli podal s ciljem po izboljšanju 13. mesta, kar je doslej njegova najboljša uvrstitev. V naslednjih trinajstih dneh se ne bo mogel več zanašati na pomoč Slovencev, ki žive v Argentini, ampak le na svoje znanje, spretnost in motor na katerega se bo moral hitro privaditi. Že v nedeljo zjutraj se reli prične zares s skoraj 800 kilometrov dolgo etapo v kateri bo na sporedu 192 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Slednjih bo na reliju, ki bo dolg 9606 kilometrov kar 5007 kilometrov.Stanovnik je prvič nastopil na Dakarju leta 199. Osvojil je 46. mesto in zaradi nesebične pomoči tekmici med relijem prejel nagrado fair play. Dvakrat je reli končal na 13. mestu ter moral štirikrat odstopiti.

Uvrstitve Stanovnika na dosedanjih Dakarjih:

2010 - odstop (v 3. etapi)
2009 - 13. mesto
2007 - 13. mesto
2006 - 24. mesto
2004 - 15. mesto
2003 - 33. mesto
2002 - odstop (v 13. etapi)
2001 - 21. mesto
2000 - odstop (v 13. etapi)
1999 - 44. mesto
1998 - odstop
1997 - 26. mesto
1996 - 46. mestoStanovnik pripravljen na start

Objavljeno : 01.01.2011 15:45:47
Buenos Aires - Miran Stanovnik je v četrtek in petek pripravil vse potrebno za start 33. vdržljivostnega relija Dakar 2011. Prvi tekmovalec se bo iz startne rampe podal v soboto ob 18.30 uri po našem času.
Prvi dan relija je namenjen predstavitvi tekmovalcev gledalcem in transfer do 377 kilometrov oddaljene Victorie. V soboto tekmovalci ne bodo imeli na sporedu še nobene hitrostne preizkušnje zato bo pomembno, da udeleženci brez težav in čim prej dosežejo cilj etape in se odpravijo na počitek. V nedeljo se bo reli s 1. etapo pričel zares. Argentina je časovno štiri ure za Slovenijo.


Stanovnik je bil v četrtek zvečer gost Slovenske skupnosti v San Justu. S prijatelji, ki so mu pripravili "asado" je pokramljal, nekaj pojedel in že dan pred prihodom novega leta nazdravil letu 2011. Petek je Stanovnik izkoristil še za zadnje priprave in počitek.Pripravil Petek Rajko
Komu Dakar 2011?

Objavljeno : 31.12.2010 08:23:06
Buenos Aires - Start Dakarja 2011 je vse bližje. Že v soboto se bodo udeleženci relija podali na 9606 kilometrov dolgo traso. Med njimi bo že 14-ič v karieri tudi Miran Stanovnik.
Nehvaležno in nemogoče je napovedati kdo bo zmagovalec Dakarja 2011 med avtomobilisti in motoristi. Vsekakor pa je jasno, da med največje favorite sodijo lanski zmagovalec Carlos Sainz med avtomobilisti ter Cyril Despres in Marc Coma med motoristi. Vse udeležence relija čaka še zahtevnejše navigiranje. Poleg tega bomo prvič dobili zmagovalca relija Dakar med motoristi z motorjem z ''le'' 450 kubičnimi centimetri delovne prostornine. A morda ne bo povsem tako saj je na startu po letu dni premora zopet Brazilec Jean Azevedo, ki bo nastopil s 690 kubičnim KTM-om brez restriktorjaŠpanec Sainz, ki je bil kar dvakrat svetovni prvak v reliju, je potreboval kar štiri nastope na Dakarju, da se je vpisal na listo zmagovalcev. Največ težav je imel z dirkanjem po sipinah ter s tem, da je se je moral naučiti previdnejšega dirkanja ter s tem "šparati" avtomobil. Lani je imel prvič doslej ob sebi sonarodnjaka in dobrega navigatorja Lucasa Cruza s katerim bo tudi na Dakarju 2011 poskušal ponoviti dosežek iz zadnjega Dakarja. V štirih nastopih je vknjižil že 17 etapnih zmag. Njegovi največji tekmeci prihajajo iz moštva Volkswagen za katerega dirka tudi Sainz. Nasser Al Attiyah, Mark Miller in Giniel De Villiers so dirkači, ki imajo ogromno izkušenj z Dakarjem. De Villiers je slavil leta 2009, Al Attiyah pa je bil lani drugi. Kot kaže bo največji tekmec štirim voznikom Volkswagna Američan Robby Gordon v Hummerju, ki je lani reli končal na 3. mestu. Verjeti je, da ne bo odnehal dokler ne stopi na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.


Medtem, ko se bo avtomobilistom sistem GPS vklopil v radiju 800 metrov okrog kontrolne točke, se bo slednji motoristom vklopil šele v radiju 400 metrov. Doslej je za obe kategoriji veljal radij tri kilometre. Med motoristi kandidatov za zmago še nikoli ni bilo toliko kot jih bo tokrat. KTM je uspel v svojih vrstah zadržati Como in Despresa, ki sta slavila na zadnjih petih Dakarjih. Račune jima bodo skušali prekrižati Pal Anders Ullevalseter, Francisco Lopez, Jonah Street, Alain Duclos, Helder Rodrigues, Jordi Viladoms, Olivier Pain, David Casteau in še kdo.Svojih apetitov pred odhodom v Argentino ni skrival niti edini slovenski predstavnik na reliju Miran Stanovnik. Slednji bo zagotovo zadovoljen z uvrstitvijo v deseterico najboljših. Stanovnik je v Buenos Aires pripotoval v torek. V četrtek je opravil še tehnični pregled po katerem je bil zelo slabe volje. Kar pet ur je skupaj z mehanikom nameščal "plombe" na okvir motorja in dele, ki jih ne sme zamenjati med dirko. Zako bo zadnji dan pred pričetkom dirke izkoristil predvsem za dodatni počitek. Dirka se prične v soboto na novega leta dan. Od nedelje dalje bodo morali motoristi vstajati že ob četrti uri zjutraj, da se bodo lahko pripravili na start etape.


Številko 1 med motoristi bi moral po tradiciji voziti zmagovalec zadnjega Dakarja. Na slednjem je slavil Cyril Despres, ki pa bo imel startno številko 2. Despres je prosil organizatorje relija ter Marca Como, če lahko Španec dirka s številko ena. Vsi so se strinjali in Despres je povedal zakaj si želi številke dve. Na Dakarju je slavil trikrat doslej in vedno je imel startno številko dve. Vendar je tudi Coma, ki je dvakrat doslej slavil na Dakarju, nosil številko dve na obeh zmagoslavnih Dakarjih. Na zadnjih petih Dakarjih sta se Despres in Coma izmenično menjavala na vrhu zmagovalnega odra. Bo tudi tokrat tako, ko je na vrsti za zmago Coma? Zadnji motorist, ki je slavil s številko ena je bil leta 2002 sedaj že pokojni Fabrizio Meoni. Italijan je namreč v 11. etapi relija Dakar 2005 hudo padel in umrl zaradi srčne kapi.

Tokrat naj bi bilo na startu relija 430 vozil. Na zadnjem Dakarju je bilo na startu 362 vozil. V primerjavi z zadnjim Dakarjem bo na startu večje število udeležencev v vseh štirih kategorijah. Avtomobilskih posadk bo tokrat 146 (lani 134), motoristov bo 183 (lani 151), štirikolesnikov 33 (lani 25) in 68 posadk v kamionih (lani 52). Na startu dirke naj bi bili tekmovalci iz 51-ih držav (lani 40). Med vsemi nastopajočimi bo tokrat tudi 13 žensk.

Za Stanovnikom odlična sezona

Objavljeno : 30.12.2010 15:13:07
Buenos Aires - Kljub temu, da Miran Stanovnik ni uspel končati relija Dakar 2010 je za njim sijajno leto. Na reliju Puščavski izziv, ki je potekal v Združenih Arabskih Emiratih je osvojil 6. mesto.
Leto velikih pričakovanj se je zanj pričelo bolj klavrno. Že v tretji etapi najtežjega vzdržljivostnega relija na svetu, Dakar 2010, je staknil hudo poškodbo prstanca. Kljub odprtemu zlomu se je uspel privleči do cilja etape kjer so ga oskrbeli zdravniki. Slednji so mu prepovedali nadaljevanje dirke s katere je Stanovnik odstopil pred pričetkom 4. etape. Sledil je povratek v domovino ter takojšnja operacija v ljubljanskem Kliničnem centru.Časa za rehabilitacijo je bilo premalo. Že v pričetku marca je odpotoval v Maroko na rekreativni reli Tuareg na katerem je slavil nekaj etapnih zmag, a je zaradi napake sodnikov prejel 4 ure kazni. Sanj o skupni zmagi je bilo konec. ''Zame se je reli končal zelo uspešno. Vrnil sem se po poškodbi in oddirkal zelo hitro dirko brez ene same poškodbe motorja ali sebe. Mogoče tudi zato, ker je tik pred menoj dirka v Abu Dhabiju, ki pa šteje za svetovni pokal. Sicer sem se spet zapletel v organizatorjevo mrežo "posebnih" pravil s prostovoljci, ki na progi včasih podležejo pritiskom dirke obenem pa slepo sledijo navodilom direktorja. Vse to je že pozabljeno saj se je z zadnjo 2 km dolgo hitrostno preizkušnjo v Španskem Mojacarju dirka zaključila s prijetnim druženjem, ki sem ga moral hitro zapustiti zaradi odhoda na že omenjeno dirko v Abu Dhabi. S Tuarega so mi ostali prelepi spomini na hitre vožnje in atraktivne borbe s sotekmovalci, ki niso ušle tudi skrbnim snemalcem nemške športne TV mreže DSF. Slednja ima pri oddaji "Top speed" skoraj 100 milijonov gledalcev in sem bil deležen primerne minutaže tudi v posebnem delu te oddaje,'' je takrat povedal Stanovnik.Sledil je odhod na reli Puščavski izziv. Slednji je kot prvi reli iztekajoče se sezone štel za svetovno prvenstvo. Stanovnik je reli na katerem je slavil Marc Coma končal na 6. mestu. ''Ne vem, če sem že kdaj tako dobro dirkal. Praktično brez napake in ves čas na polno. Še posebno sem vesel, ker sem ves čas vozil z omrtvičenimi prsti leve roke in močnimi bolečinami v zapestju. A dokazal sem si, da se lahko kosam z najboljšimi in tudi dve desetletji mlajšimi tekmeci. To je velika vzpodbuda za naprej! Obenem pa sem vesel, da sem reli končal s celimi kostmi, saj si je prav danes eden od tekmecev zlomil nogo. Pri takšnem tempu, kot ga je za dober rezultat letos zahtevala zelo močna konkurenca, ni to nič čudnega,'' je meseca marca v cilju relija Puščavski izziv dejal Stanovnik.Za Stanovnikom je vsekakor odlična sezona. Kako bo pričel leto 2011 pa bomo videli v prvih treh tednih januarja, ko bo Stanovnik že 14-ič v svoji karieri nastopil na Dakarju. Spomladi je tudi sodeloval pri razvoju KTM-ovega 450 kubičnega motorja. V Tuniziji je preživel teden dni in z motorjem podobnim temu s katerim bo nastopil na prihajajočem Dakarju, prevozil skoraj 10.000 kilometrov.


Za Stanovnikom že prvi dan v Argentini

Objavljeno : 30.12.2010 07:48:14
Buenos Aires - Miran Stanovnik je po več kot 14 ur dolgem potovanju prispel v glavno mesto Argentine, kjer se bo na novega leta dan pričel 33. vzdržljivostni reli Dakar 2011.


Kmalu po prihodu v Buenos Aires se je skupaj z mehaniki ter dvema Slovencema, ki živita v Argentini odpravil v Delta Dock Lima po motor. Pristanišče je cca 100 kilometrov oddaljeno od hotela v katerem bo do pričetka dirke prebival Stanovnik. Po dobrih treh urah sestavljanja in pripravljanja motorja na 37 stopinjah Celzija se je z motorjem odpravil nazaj v Buenos Aires. Med potjo so se ustavili še v Toyotini tovarni, kjer so mehaniki ekipe Sugawara v kateri je tudi Stanovnik, prevzeli avtomobil s katerim bodo opravljali delo na dirki.Da nesreča pri Stanovniku nikoli ne počiva je Stanovnik poskrbel kar sam, ko se je na motorju rahlo opekel na meča leve noge. ''Na lastni koži sem preizkusil kako vroč je lahko Akrapovičev izpušni sistem. Sedaj mažem opeklino pri tem pa mi svetuje dr. Adrian Gaser,'' se je pošalil Stanovnik. Po obisku lekarne, kjer je kupil mazilo za tovrstne težave je pozno zvečer le prišel do zaslužene večerje in prepotrebnega spanca. V sredo bo moral Stanovnik že opraviti tehnični pregled motorja ter pripraviti prtljago za na dirko.


Stanovnik odpotoval v Argentino

Objavljeno : 28.12.2010 10:47:28
Brnik - Miran Stanovnik je v ponedeljek zvečer odpotoval na 33. reli Dakar. Tudi slednji bo potekal v Južni Ameriki kjer bo Stanovnik skušal izboljšati svojo najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku.

Stanovnik se je z letališča Jožeta Pučnika, nekaj po 19. uri, preko Frankfurta podal v Buenos Aires. Na pot ga je pospremila življenjska sopotnica Pika in nekaj najzvestejših navijačev. V Argentinski prestolnici bo že tretjič zapored start najtežjega vzdržljivostnega relija na svetu. Stanovnik, ki je imel zadnji dan še obilo opravkov, bo skušal izboljšati 13. mesto katerega je doslej osvojil že dvakrat. V ponedeljek je imel še veliko opravkov med katerimi je bila tudi registracija motorja.V Buenos Airesu bodo Stanovnika pričakali slovenski izseljenci v Argentini, ki so ''puščavskega lisjaka'' vzeli za svojega že ob prvem gostovanju relija v Južni Ameriki (2009). Veliko zaslug za poročanje iz ''centra dogajanja'' v naslednjih dneh bo pripisati Adrianu Gaserju. Stanovnika čaka v dneh do sobote prilagoditev na triurno časovno razliko in priprava na start dirke. Pred tem mora opraviti tudi tehnični pregled pri katerem ne pričakuje zapletov. V soboto zjutraj ga že čaka start relija na katerem ga je pred letom dni zaustavil odprt zlom prstanca.


Stanovnik bo zopet nastopil na Dakarju

Objavljeno : 24.12.2010 08:43:51
Ljubljana - V poslovni stavbi podjetja MDM je cilje pred odhodom na že svoj 14. vzdržljivostni reli Dakar predstavil slovenski motociklist Miran Stanovnik.

'Puščavski lisjak' je uspel sanirati poškodbo, ki ga je prisilila k odstopu na zadnjem Dakarju in se tudi ob pomoči osebnega trenerja Marka Mraka odlično fizično pripraviti na Dakar 2011. Slednji bo na sporedu že 33. in tretjič zapored na ozemlju Južne Amerike oz. v Argentini in Čilu. Stanovnik se v teh težkih časih predobro zaveda dejstva, da svojih športnih ambicij ne bi mogel uresničiti brez izdatne finančne pomoči številnih sponzorjev. Tokrat mu bodo ob strani stali T-2, Akrapovič, Inotherm, Pluton gradnje, MDM, Henkel, Ekipa, Garmin ter številni manjši sponzorji, po zaslugi katerih bo ponovno lahko naskakoval deseterico najboljših na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu.Da bo naloga zanj še težja so poskrbeli organizatorji, ki so se odločili, da morajo vsi člani elitne skupine motoristov nastopiti na motorjih katerih delovna prostornina ne presega 450-ih kubičnih centimetrov. Stanovnik bo tako na reliju nastopil z motorjem znamke KTM 450 Rally Replica. Le dolgoletnemu dobremu sodelovanju s KTM-om se lahko zahvali, da je lahko kupil motor katerih je tovarna letos izdelala le 14. Stanovnik je spomladi tudi sodeloval pri testiranju in razvoju motorja. Nekoliko je tudi pripomogel k dejstvu, da je vseh 14 motorjev opremljenih z izpušnim sistemom po vsem svetu znanega slovenskega proizvajalca Akrapoviča.


Motor, ki ga je že pred meseci poslal v Argentino sicer ni mogel prav veliko preizkušati, a Stanovnik verjame, da mu bo dobro služil. Poleg motorja bodo imeli udeleženci relija veliko bolj zahtevno delo pri navigaciji. Tekmovalcem se bo sistem GPS vklopil šele v 400-metrskem radiju okrog kontrolne točke in ne v 3-kilometrskem kot je bilo to doslej. Stanovnik se tega ne boji saj sodi med najboljše 'navigatorje' na tovrstnih dirkah. Vsekakor pa se lahko pripeti, da bo tudi to vplivalo na razplet dirke.

Na startu relija v Južni Ameriki bodo zmagovalci obeh zadnjih relijev v vseh štirih kategorijah. Cyril Despres (2010) in Marc Coma (2009) sta največja favorita za zmago med motoristi. Carlos Sainz (2010) bo skušal ponoviti lansko zmago, a bo imel največje tekmece med sotekmovalci v ekipi Volkswagen. Za vrat mu bosta dihala Giniel De Villiers (2009) in Nasser Al Attiyah, ki je bil na zadnjem Dakarju drugi. Nevaren bo tudi Francoz Stephane Peterhansel, ki je doslej na Dakarju slavil že 55 etapnih zmag. Vozil bo BMW.Stanovnik, ki sodi med najbolj izkušene udeležence relija je spregovoril tudi o tekmovalnih ciljih. ''Zelo vesel bi bil s tem, da dosežem cilj relija v dobrem stanju. Petnajsterica bi me rezultatsko zelo zadovoljila čeprav je velika želja uvrstitev v deseterico. Verjamem, da sem ob vseh izkušnjah, ki jih imam ter z nekaj športne sreče tega sposoben. Ne moti me niti dejstvo, da sem uvrščen v kategorijo najboljših,'' je dejal Stanovnik, ki je doslej kot amater nastopal v kategoriji maraton. ''Ne morem reči, da grem na dirko s skromnimi pričakovanji. Vsekakor se je bom lotil z veliko mero potrpežljivosti in občutka za tveganje,'' je zaključil Stanovnik. Reli se bo pričel 1. januarja v Buenos Airesu kjer bo 16. januarja tudi cilj dirke.

Že nekaj časa je tudi znano, da se po Dakarju 2011 slednji seli v drugo okolje. ''Mislim, da je že napočil čas, da se preselimo iz Argentine in Čila v drugo okolje. In to kljub temu, da je dirka v Južni Ameriki velik spektakel in se imamo dobro na dirki. Dirko je potrebno pripeljati nazaj h koreninam kar je lahko le Afrika,'' je zaključil Stanovnik.