Ljubljanski župan v mestni hiši sprejel prvo slovensko enduro ekipo za ISDE

Miran Stanovnik se kot eden od šestih članov prve slovenske enduro reprezentance odpravlja na ISDE, najstarejšo motoristično dirko pod okriljem mednarodne motociklistične zveze. Danes jih je v mestni hiši sprejel župan Zoran Jankovič in jim zaželel srečo na Slovaškem.Ljubljana, 31. 8. 2015 – Med 7. in 12. septembrom se bo v slovaških Košicah odvila 90. izvedba legendarne dirke ISDE – International Six Days Enduro. To je šestdnevna enduro dirka, kateri začetki segajo pred prvo svetovno vojno in na kateri vozniki in voznice ne tekmujejo za privatne ekipe ali ekipe proizvajalcev motociklov, temveč za domačo državo. Prvič v zgodovini bo na tekmovanju plapolala tudi slovenska zastava, saj se tja odpravlja ekipa v postavi Jaka Seles, Tomaž Podvratnik, Aleš Vrhovc, Gregor Robek, Miha Špindler in Miran Stanovnik.

Miran Stanovnik ima sicer že izkušnje s to dirko, saj je leta 2002 nastopil kot član nemške ekipe v kategoriji C, v kateri lahko tekmujejo dirkači, ki ne zastopajo svoje države: »Bilo je neponovljivo - takrat sem si namreč rekel, da ne grem nikoli več, saj je pet dni deževalo pri temperaturi osem stopinj Celzija. Ampak zarečenega kruha se največ poje. Ponosen sem, da bom letos zastopal slovensko zastavo in obljubim, da bomo dali vse od sebe. Ponosen sem tudi, da imamo na vseh motociklih nameščene Akrapovičeve izpušne sisteme. V motošportu marsikdo ne ve, kje je Slovenija, vsi pa poznajo slovenske izpuhe.«

Vodja ekipe, izkušeni enduraš in promotor domačega crosscountry prvenstva, Jaka Seles: »V skladu z našo strategijo bomo prva dva dni začeli z zmernim tempom in ga potem po naših zmožnostih stopnjevali do končnega cilja. Dirka je predolga, da bi vozili na vse ali nič.«

V mestni hiši zbrane dirkače je danes opoldne pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je fantom zaželel srečno vožnjo in dovolil, da so opravili kratko skupinsko vožnjo. »Če bi Miran, mlad fant kot pač je, z Vespo dirkal po Ljubljani, bi pa takoj poklical redarje,« se je pošalil Jankovič.

Mednarodno šestdnevno enduro tekmovanje sestavljajo štirje dnevi klasičnega enduro dirkanja ter motokros preizkušnja na zaključni dan. Dnevno bodo po brezpotjih prevozili približno 280 kilometrov, kar pomeni, da bodo na motociklih približno sedem ur in pol. Da je preizkušnja še bolj težka, morajo vsa opravila na motociklih opraviti sami – mehaniki lahko samo podajajo orodje ali nadomestne kose. Člani prve slovenske ekipe so si sicer enotni, da so v težjih razmerah le še boljši.

Več informacij lahko najdete na Facebook strani ISDE Team Slovenija in na domači spletni strani tekmovanja.

Več fotografij najdete na Facebook strani Mirana Stanovnika.